Retró fogások a nagyi receptfüzetéből - Visszarepítenek a gyerekkorunkba!
Ha igazi, hamisítatlan retró finomságokra vágysz, ezek között biztosan megtalálod a gyerekkorod ízeit!
Vasárnapi rántott hús
Ha nincs rántott hús, jó eséllyel vasárnap is elmarad. Ugye ezt te sem kockáztatnád meg? Mutatjuk is hozzá a tökéletes receptet!
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemell
- Vénusz étolaj
- tojás
- zsemlemorzsa
- finomliszt
- őrölt bors
- só
Előkészületi tippek: Vastagabb hússzeletek esetén használjunk klopfolót, vagy nyomkodjuk át őket a kezünkkel, hogy a rostok megpuhuljanak, ezek után ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A panír alapanyagainál fontos, hogy a tojásokat rendesen verjük fel, ne legyen nyúlós és ragadós, a lisztnél pedig finomlisztet használjunk. Ha a nagyi receptúráját szeretnénk követni, használjunk saját zsemlemorzsát, (szárítsunk ki egy pár zsemlét és daráljuk le), vagy ha arra járunk, kérjünk a mamától, neki tuti, hogy mindig van egy kicsi a spájzban.
_
Elkészítés
Elvégezzük a szokásos panírozás folyamatát, a hús szeleteket megforgatjuk a lisztben, tojásban, majd a zsemlemorzsában. A tojásban való forgatásnál ügyeljünk arra, hogy csorgassuk le a felesleget a csirkemellről, és a felesleges zsemlemorzsát is rázzuk le a szeletekről. Ha kész vagyunk, mehet sütésre, bő olajban, kb. 4-4 percre mindkét felével, amíg gyönyörű, aranybarna husikat nem kapunk.
Lusta lángos
Nem csak lustáknak! Ha igazán retró ízekre éhezel, ezt a receptet próbáld ki!
Hozzávalók
- 6 dl langyos víz
- 4 tk cukor
- 40 g friss élesztő
- 2 ek só
- 1 kg liszt
- 2 dl Vénusz étolaj
- bő, tűzforró olaj a sütéshez
Tészta: Öntsünk egy nagy tálba langyos vizet, majd keverjük bele a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Várjunk néhány percet, majd szórjuk bele a sót is. Adjunk hozzá lisztet, majd alaposan keverjük el. Takarjuk le és legalább 20 percig meleg helyen kelesszük. Ha letelt a 20 perc, locsoljuk körbe a tésztát egy kevés olajjal úgy, hogy a tészta alá is kerüljön. Ezután ismét takarjuk le és további 5 percig hagyjuk kelni. Ha kivettük, ízlés szerinti méretű golyókat formázunk a tésztából, amelyeket olajozott deszkára teszünk. További 10 percig állni hagyjuk.
Elkészítés
Forrósítsuk fel az olajat, amelyben kisütjük a lángosokat. A tökéletes darabok titka, hogy tényleg tűzforró olajban süssük őket ropogós-foszlósra. Mártsuk az ujjunkat egy kis pohárba kiöntött hideg olajba, ezzel fogjuk meg a kis gömböcöket, majd fokozatosan, óvatosan kifelé húzkodva a tésztát formázzuk lepény alakúra és csúsztassuk a forró olajba. Figyeljünk rá, hogy ne szakadjon el. Ha a lángos megdagad, elég forró az olaj. Ellenkező esetben lapos marad. Kb. 2 perc alatt süthetjük mindkét oldalát aranybarnára. Ha ehető hőmérsékletűre hűlt, ízlés szerint fokhagymával, sajttal, tejföllel tálaljuk.
Omlós kuglóf
Minden nagyi specialitása az igazi, omlós kuglóf, amit minden nap meg tudnánk enni. Ha megpróbálnád rekonstruálni, íme egy remek recept hozzá!
Hozzávalók
- 6 tojás
- 40 dkg cukor
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1,5 dl Vénusz étolaj
- 1,5 dl víz
- 2 ek kakaópor
Elkészítés
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük kemény habbá, a tojássárgákhoz pedig adjuk hozzá a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, a vizet és végül az olajat. Ezeket jól vegyítsük el, majd egy vajjal kikent formába öntsük bele a massza háromnegyedét. A maradékhoz szórjunk kakaóport, majd öntsük a tésztához. Ezután mehet az előmelegített sütőbe, és közepes lángon kb. 40 perc alatt süssük készre.
_
Ha elkél egy kis segítség (x)
Persze a nagyitól tanulni nem egyszerű feladat. Amikor sütésre adom a fejem, én is minden egyes alkalommal őt tárcsázom, és rendszerint pár perc után ki is borulok, hogy fejből sorolja a receptet. Mikor pedig megkérdezem, hogy jó, de pontosan miből mennyit, akkor így hangzik válasz: „Hát kisunokám, azt úgy már látod...” Kösz nagyi! Ha te is szeretsz mindent minél pontosabban adagolni, akkor a Vénusz újítását egyszerűen imádni fogod! Az 1 literes Vénusz palackokon található mérőskála segítségével mostantól ugyanis még könnyebb pontosan úgy elkészíteni az ételt, ahogy azt szereted! Próbáld ki te is!