Soha ne pucold meg ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket: döbbenetes dolgot fogsz tapasztalni, ha megeszed a héjukat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy több zöldség és gyümölcs héja igazi tápanyagbomba – tele van rosttal, antioxidánsokkal, és olyan jótékony vegyületekkel, amelyek támogatják a szervezetet.
Meghálálja a tested
Elképzelhető, hogy az egyik legnagyobb táplálkozási hibát követed el minden alkalommal, amikor vacsora készítésekor automatikusan a hámozó után nyúlsz, miközben az alapanyag már a kezedben van, ugyanis lehet, hogy épp a legértékesebb részt dobod a szemétbe. Mint ahogyan arra a dietetikusok is felhívják a figyelmet, a rost köztudottan elengedhetetlen az egészségünkhöz: ez az összetett szénhidrát táplálja a bélflórát, segíti az emésztést, kiegyensúlyozza a vércukorszintet és támogatja a szervezet méregtelenítését. Kutatások igazolják, hogy a rostban gazdag táplálkozás elősegíti a testsúlycsökkenést, és csökkenti az átlagosan elfogyasztott kalóriák mennyiségét. A legtöbben nem is gondolnánk, hogy a szemetesben vagy a komposztban landoló zöldséghéjak rosttartalma bizony jelentős: a teljes rosttartalom 31%-a is lehet pusztán a héjban! A gyümölcshéjak rostjai segítenek abban is, hogy a cukor lassabban szívódjon fel, ezáltal megakadályozzák a hirtelen vércukorszint-emelkedést. Persze nem minden esetben olyan egyszerű hozzászokni a héj elfogyasztásához. Egy sárgarépa héjának meghagyása talán nem okoz nagy meglepetést, de mit szólnál, ha azt mondanánk: több másik zöldség és gyümölcs héja is hasznos táplálék lehet?