Lifestyle

Az egész világ elítéli őket, Putyin viszont kitüntette az eddigi legsúlyosabb ukrajnai háborús bűncselekmény elkövetőit

Az orosz elnök kitüntetésben részesítette azt az orosz katonai dandárt, amelyhez az eddigi legsúlyosabb ukrajnai háborús bűncselekmény, a bucsai mészárlás elkövetése fűződik.

Putyin kitüntette a bucsai mészárlás elkövetőit

A Kijevtől mindössze 25 kilométerre fekvő Bucsa egy szörnyű eset kapcsán került a figyelem középpontjába. Az ukrajnai háború mindeddig egyik legnagyobb háborús bűncselekményét követte el a városban az orosz haderő: brutális vérengzést rendeztek, ukrán adatok szerint több mint 300 civilt gyilkoltak meg. Ukrajna népirtásnak nevezte az eseményt, az orosz kormány azonban tagadja, hogy megtörtént volna a mészárlás, az erről készült megrázó képeket és videókat, amelyek bejárták a világsajtót, provokációnak vagy megrendezett eseménynek nevezte.

A háborús bűnnek számító cselekménysorozat elkövetője a 64. Különleges Motoros Lövészdandár, melynek „ügyes és határozott fellépése a katonai kötelességteljesítés, a bátorság, az önzetlenség és a magas szakmai színvonal példája” Vlagyimir Putyin szerint. Az orosz elnök az „Őrök” megtisztelőnek számító címet ítélte oda a szóban forgó kommandósoknak – írta meg az Euronews. Tette mindezt annak ellenére, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy az oroszok könyörtelenül és szadista módon gyilkoltak: a civilek holttesteit szétszórva találták meg az utcákon, az otthonaikban és tömegsírokban. Sokukat egyszerűen kivégezték, néhányukat először megkínozták és megerőszakolták.

Az továbbra sem világos, hogy Oroszországnak milyen következményekkel kell szembenéznie, ha egyáltalán lesz következménye az emberi jogok súlyos megsértésének. A nemzetközi vizsgálók szerint „egyértelmű mintái” vannak a háborús bűnöknek, de ezeket köztudottan nehéz büntetőeljárás alá vonni. Ukrán tisztviselők szerint a dandár kitüntetése a legújabb példája annak, hogy Putyin büntetlenül járhat el. Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök egyik főtanácsadója a Twitteren azt mondta, Oroszország „a világ arcába nevet”.

Putyin korábban már Oroszország legmagasabb kitüntetését adományozta egy emberrablással és kínzással vádolt csecsen vezetőnek, és ugyanezt a kitüntetést adományozta 2016-ban Alekszandr V. Dvornikov orosz tábornoknak, akiről tudvalevő, hogy civil lakónegyedeket és kórházakat bombázott Szíriában. E hónap elején Putyin őt nevezte ki Oroszország legfőbb harctéri parancsnokává Ukrajnában.

Már csaknem két hónapja zajlik a háború Ukrajnában, ez idő alatt az ország kormánya szerint több mint kétszáz gyermek halt meg. Az ENSZ úgy becsüli, hogy az ország 7,8 millió gyermekének körülbelül kétharmada kényszerült elhagyni otthonát.

Leadfotó: MTI/EPA/Szputnyik/Krem/Pool//Alekszej Nyikolszkij

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Harry herceg sosem titkolta, hogy hétköznapibb életet szeretne élni, ám mint kiderült az egyik rokona miatt kénytelen volt elköteleznie magát királyi kötelességei mellett.
Lifestyle
Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy valóban az adott víz okozza-e a problémát, és hogyan kezelheted a tüneteket.
Lifestyle
A csodaszép zöld növények hasznos és gyönyörű elemei otthonunknak, a legjobb pedig, hogy már néhány egyszerű tippet megfogadva is könnyedén gondjukat viselheted, amiért egészen biztosan hálásak...