Varázsold újjá! Hasznos bútorápolási tippek

Bútorainkat hosszú évekre, évtizedekre választjuk, így muszáj, hogy sokáig szép állapotban maradjanak. Íme, néhány tipp és ötlet, hogy ápolásuk könnyű és takarékos legyen!

Régi vízfoltok, papír- és matrica maradékok
Változatos méretű kerek, matt foltok – a szekrényen, ablakpárkányon, konyhaasztalon. Ez rendkívül csúnya látvány, és egy sima takarítás nem is tűnik el. Mit tehetünk, ha elfeledkeztünk az alátétről?

A régi vízfoltokat helyét könnyedén eltávolíthatjuk, ha foltot só és olaj keverékével finoman bedörzsöljük, majd néhány perc múlva alaposan áttöröljük. A végeredmény olyan lesz, mintha újra políroztattuk volna bútorunkat.

A matrica és papírmaradékok előfordulási helye a gyerekszobában a leggyakoribb, de a lakás bármely pontján is előfordulhatnak. Ilyenkor nem szabad dörzsis szivaccsal, vagy vegyszerrel nekiesni, mert a megsérülhet a bútor bevonata, fénye. A fabútorról a ráragasztott papírt úgy lehet a legkönnyebben eltüntetni, ha bevonjuk étolajjal, majd 5 perc múlva át kell törölni egy puha ronggyal, ezt addig kell ismételgetni, amíg a papír fel nem oldódik. Az olaj mellett az ecet is jó megoldás, a matricáknál inkább ezt használjuk, úgy kell vele eljárni, mint az olajjal.

Sötét-, festett és fenyő bútorok ápolása
A sötét színű fabútoroknak nagyon jót tesz, ha fél liter erős fekete teát összekeverünk kb. 5 kanál olíva- vagy étolajjal, és ezzel a keverékkel áttörölgetjük őket. A színek felfrissülnek, és a keverék óvja a fát a kiszáradástól, emellett pedig nagyon szép fényt ad a bútoroknak.

Ha furnérból készült bútorokról van szó (legyen az bármilyen színű), akkor 2 dl ét- vagy olívaolajat 20 ml friss citromlével kell összekeverni, és ezzel áttörölni.

A fabútorok színe felfrissíthető, ha a színben harmonizáló cipőápolót használunk. Ezzel a trükkel a kisebb karcolások is eltűntethetőek, cipőkrémezés után egy-két órával ajánlatos áttörölni olajjal is a felületet.
A fenyőbútorokat érdemes bepácolni, vagy lelakkozni, így élettartamuk jelentősen növelhető. A kezeletlen bútornak nem tesz jót a napfény, sem a hő. Ha lehet, tartsuk távol őket az ablaktól, illetve a hősugárzótól, mert hő hatására megrepedhetnek.

Függönyrúd, rézkilincsek és fogantyúk
A függönyrúdon egy idő után már nem csúsznak olyan könnyedén a karikák, mint újkorában, ilyenkor érdemes egy sűrű szemcsés smirglivel átcsiszolni. Erre a problémára megoldás lehet az is, ha a faanyagot viaszos padlóápolóval kenjük át, így már könnyen fog rajta csúszni a függöny.

A bútorokon lévő rézkilincseket és fogantyúkat egy igen meglepő anyaggal fényesíthetjük ki a legkönnyebben, ez pedig nem más, mint a ketchup. Nyomj egy kevés ketchupot egy száraz törlőruhára, és ezzel dörzsöld át a fogantyúkat, néhány perc múlva visszatér a fényük. Ezek után langyos vízzel le kell öblíteni és száraz ruhával megtörölni a kilincseket. Ezt a módszert alkalmazhatjuk a minden rézből készült kiegészítőn.

Oldalak

Utazás
Euróoa egyik leggazdagabb országa több új módosítást hagyott jóvá a külföldiekről szóló törvényben, amivel újabb kísérletet tett arra, hogy az országot vonzóbbá tegye a külföldi munkavállalók és...
Lifestyle
Több felmérés említi Svédországot a világ 10 legboldogabb nemzete között. Sokan kutatják, próbálják megérteni, mire vezethető vissza boldogságuk titka. Egy svéd szépségmárka kerekasztal-beszélgetésén...
Lifestyle
A vállalat most kiemelten nagy energiát fektet a toborzásba.