Így szabadulj meg a penésztől

A penész terjedésének megakadályozása állandó problémát okozhat a lakásunkban, főleg így a téli időszakban, amikor sokkal kevesebbet tudunk szellőztetni. A penész számos betegség forrása lehet, így érdemes minél előbb megszabadulni tőle. Szerencsére van néhány tipp, amely segíthet.

Nyilvánvalóan mindenki aggódik, amikor meglátja a penészfoltot a falon, amelyet nem egyszerű megelőzni, megszabadulni tőle pedig még nehezebb. Nem beszélve arról, hogy számtalan betegség forrása lehet, és főleg a légzőszervi betegségek egyik fő oka.

A penésztől való megszabadulás egyik módszere a boltokban kapható vegyszerek, de nem biztos, hogy ezzel is tökéletes eredményt fogunk elérni, ráadásul ezeknek az anyagoknak a belélegzése sem túl egészséges. Azonban van néhány háztartási csodaszer, amit érdemes kipróbálnod a penész elleni küzdelem során.

Ecettel a penész ellen
Az ecet egy rendkívül sokoldalú takarítószer, így a penész ellen is nyugodtan használhatod, ugyanis a penész és a baktériumok nagy részét elpusztítja. Ezért a penészes területet jól átmosnod nem csak ecetes vízzel érdemes, hanem akár tiszta ecettel is. Azután ne felejtsd el alaposan tiszta vízzel lemosni a felületet.

Szódabikarbóna
A szódabikarbóna nem csak a hűtő szagtalanításában és a mosogatás során lehet nagy segítségünkre, hanem az ecethez hasonlóan a penész eltávolításában is. Ha egy kis vízzel elkevered a szódabikarbónát, és az így kapott masszát a felületre kened, akkor nem csak a penészfoltoktól szabadulhatsz meg, hanem a vízkőtől is.

Citrom
A citromsav szintén nagyon hatásos a különböző baktérium és gombák elleni küzdelemben. Elég átdörzsölnöd citromlével a penészes felületet és rajta hagynod egy kis ideig. A citromsav eltávolítja a falról és a fugákból a megtelepedett gombákat és nem utolsó sorban sokkal kellemesebb illatot hagy maga után, mint az ecet.

Gőzzel a penész ellen
A házi praktikák mellett hatékony lehet, ha van valamilyen gőztisztítód otthon. Ezt mindenképpen használd ki, hiszen a forró gőz nem csak fellazítja a falon lévő szennyeződéseket, de tökéletesen elpusztítja a baktériumokat. Ezután pedig már csak át kell törölnöd a letisztított felületet.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!