Utazás és diéta: így étkezzünk okosan a nyaralás alatt – Ezekre a dolgokra mindenképp érdemes odafigyelni!

Utolsó pillanatos bevásárlások, egymással vitázó útitársak és folyamatosan átszabott menetrendek - bármennyire is a pihenésről szólna elméletileg a nyaralás, valljuk be, a sok szervezés és rohanás bizony nem kevés stresszel járhat. Akik pedig diétáznak, ételallergiában vagy intoleranciában szenvednek, még több nehézséggel találkozhatnak az utazás során. Bakk Brigittával, a Rama dietetikusával összegyűjtöttük, hogy speciális étrend esetén mire figyeljünk oda a nyaralás során, így egy diétahiba sem nyomja majd rá a bélyeget a pihenésre.

Mindig készüljünk valami harapnivalóval

Ha ételérzékenységünk van vagy épp diétázunk, a legnagyobb gondot az utazások alkalmával általában a speciális összetételű élelmiszerek beszerzése okozza. Épp ezért érdemes még utazás előtt megvásárolni az alapanyagokat, így biztosra mehetünk az összetétellel kapcsolatban és amiatt sem kell aggódnunk, hogy nem találunk a nyaralás alatt az étrendünkbe illeszthető harapnivalókat. A megszokott, jól bevált szeletek, snackek, könnyen szállítható, nem romlandó késztermékek bármikor azonnali megoldást jelenthetnek egy-egy utazás alkalmával. A házi készítésű változatokból a muffinok, a margarin alapú szendvicskrémek (például vöröslencsekrém), a kásák és a töltött tortillák is jó opciók lehetnek, a Rama vajalternatívával pedig 100%-ban növényi alapú, pálmaolaj-, tej és tartósítószermentes fogásokat készíthetünk. Fontos észben tartani, hogy egy hosszabb utazás alatt könnyen felmelegszenek az ételek az autóban, nincs ez másképpen az előre elkészített ételek esetében sem. Figyeljünk oda arra, hogy a meleg nyári napokban kerüljük a könnyen romló fogásokat, a szendvicseket tartsuk hűtve (pl. hűtőtáskában).

A strandon is mindig kérdezzünk

Lángos, hekk és palacsinta: már egy egyszerű strandolás is fejtörést okozhat, ha speciális étrenden élünk. Bár kevesen tudják, de hivatalosan minden étel kapcsán, amit megvásárolhatunk, az árusítónak tájékoztatnia kell a vevőt az esetleges allergénekről, és ez a szabály vonatkozik a strandokra is. Azonban érdemes egy kicsit körültekintőbbnek lenni az ilyen esetekben, és akár konkrétan rákérdezni az összetevőkre a félreértések elkerülése érdekében. Amennyiben bizonytalan válaszokat kapunk, inkább ne kockáztassunk, és próbáljunk meg más alternatívát keresni. A tipikus, strandon kapható ételek között is akadnak egészségesebb, illetve a különböző diétákba illeszthető változatok, azonban fontos, hogy a mentes felirat ne tévesszen meg minket. Cukormentes fagylaltok, sütemények esetében érdemes rákérdezni, hogy természetes gyümölcscukorral vagy édesítőszerrel van-e édesítve a termék, mert a xilitnek például van szénhidráttartalma, illetve egyes édesítőkre érzékenyek is lehetünk. A laktóz- és a tejmentesség is gyakran félreértésre ad okot, mivel két különböző problémáról van szó: előbbi tejcukor-érzékenységkor, utóbbi tejfehérje-allergia esetén fontos. Ha előre látjuk, hogy bizonytalan az élelmiszerek beszerzése, készüljünk előre inkább fogásokkal.

Lapozz a részletekért!

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
A biztonsági szolgálat azonnal kiürítette a bevásárlóközpontot, a fővárosi hivatásos tűzoltók pedig a helyszínre vonultak.
Sztárok
Újra előkerült egy négy évvel ezelőtti történet a néhai II. Erzsébet királynőről és férjéről, Fülöp hercegről.
Egészség
Straub Fanni története inspiráló lehet sok mindenki számára, hogy nem szabad feladni, még akkor sem, ha közben tengernyi negatív kritikát kap az ember.