Sose egyél túl sok sárgarépát! Veszélyes is lehet
Bár a sárgarépa nagyon egészséges zöldség, túlzásba vitt fogyasztása káros hatással lehet a szervezetre; cikkünkben azt is eláruljuk, miért.
Mértékkel kell fogyasztani
Kevesen tudják, de a sárgarépa nem mindig narancssárga – persze, ez a legáltalánosabb színe, viszont létezik lila, fehér és piros változatban is. S noha maga a zöldség eredete nem közismert, létezésének legrégebbi dokumentált példája Iránba nyúlik vissza, körülbelül 1200 évvel ezelőttre. Függetlenül attól, hogy pontosan hol és mikor kezdődött a sárgarépa terjesztése, vagy ki melyik fajtát részesíti előnyben, a zöldség számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, az pedig csak hab a tortán, hogy sokféle módon fel lehet használni – fogyasztható nyersen, főtten, pürésítve, grillezve, de mehet levesbe és más főételekbe is, sőt akár még nassolnivalóként is megállja a helyét egy kis humuszba mártogatva. Azonban figyelni kell arra, hogy ne essünk túlzásba a fogyasztásával, ennek pedig nyomós oka van; galériánkban eláruljuk!
A sárgarépa tipikusan az a zöldség, amelyből jó, ha mindig van otthon egy kevés, azonban könnyen és viszonylag hamar veszíthet frissességéből, ha nem tároljuk megfelelően. Cikkünkből most megtudhatod, hogyan őrizheted meg ennek a vitaminbombának a nedvességtartalmát és megfelelő, roppanós állagát!
Leadfotó: 123rf
Forrás: USA Today