A Michelin-csillagos séf elárulta, mitől lesz tökéletes a főtt tojás: ezt a kulcsfontosságú lépést mindenki elfelejti

A főtt tojás egy egyszerű, mégis rendkívül tápláló étel, s habár látszólag könnyű elkészíteni, sokaknak gondot okoz, hogy igazán tökéletesre főzzék – ebben nyújt most segítséget Tom Shepherd Michelin-csillagos séf, méghozzá jól bevált praktikákkal.

Eddig te is rosszul csináltad

A reggeli rendkívül fontos szerepet játszik a nap indításában, ráadásul nemcsak a fizikai erőnlétünket támogatja meg, hanem a mentális frissességet is elősegíti. A hosszú éjszakai alvás során a szervezet pihen és regenerálódik, emiatt pedig több óráig nem jut táplálékhoz, ezért kiemelten fontos, hogy az ébredés után olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek gyorsan, valamint hatékonyan pótolják a kiürült tápanyag- és energiaraktárakat. Dietetikusok több ízben rámutattak arra, hogy amennyiben nem reggelizünk megfelelően, akkor nemcsak hogy csökkenthetjük a napi teljesítményünket, de a vércukorszint ingadozása miatt fáradtságot, ingerlékenységet is tapasztalhatunk. A napindító étkezés tehát egyfajta üzemanyagként működik, amely segít a koncentrációnak, illetve a kognitív funkcióknak, ráadásul a kedvünket is befolyásolja – ám az sem mindegy, hogy pontosan milyen eledel kerül az asztalra! Ahhoz, hogy elkerüljük a falási rohamokat, valamint meggátoljuk a vércukorszint túlzott növekedését, érdemes elkerülni például a fehér kenyeret, a különböző pékárukat, a cukros zabkásákat, illetve joghurtokat, de még a müzliszelet is tiltólistás ebben a napszakban. Viszont a főtt tojás kitűnő választás, sőt, igencsak ajánlott is a rendszeres fogyasztása. És, hogy miért? Nos, kiemelkedő a fehérjetartalma, így pedig segít a jóllakásban, az izomtömeg megőrzésében, az optimális testsúly megtartásában vagy a felesleg leadásában, emellett fontos forrása a D-vitaminnak és a kolinnak is, ami az anyagcsere, valamint a máj helyes működése miatt lényeges, de megóvja a látást és védi a szívet is. Arról nem beszélve, hogy sokoldalú alapanyag a konyhában, így számos ételben remekül megállja a helyét – könnyedén beilleszthető salátákba, szendvicsekbe, de tökéletesen illik kiadós brunch fogásokhoz, például avokádós pirítósra téve, vagy hummusszal, friss zöldségekkel párosítva. Ám legyen szó lágy, vagy kemény főtt tojásról, az igazán jó végeredmény elkészítése sokakat kihívás elé állít – hacsak nem fogadjuk meg Tom Shepherd Michelin-csillagos séf tanácsait, aki megosztotta, mitől is lesz valójában tökéletes a főtt tojás. A részletekért olvass tovább a galériában!

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Leadfotó: 123rf

Forrás: Mirror

Oldalak

Sztárok
Bár a későbbi folytatások alaposan megtépázták a franchise renoméját, abban minden mozista egyetért, hogy a Terminátor első és második epizódja a modern Hollywood műremekei közé tartozik.
Egészség
Az őszi-téli hónapokban mindannyiunk számára nagy felüdülést jelentenek a forró italok, azonban korántsem mindegy, pontosan milyen hőmérsékleten is fogyasztjuk e nedűket.
Sztárok
Úszóként és vízilabdázóként kezdte, majd minden idők egyik legnagyobb filmsztárjaként fejezte be pályafutását a legendás Bud Spencer, aki 9 évvel ezelőtt távozott az élők sorából.
Egészség
Egyre nehezebb ébren tartani a figyelmünket a zaklatott, túlterhelt hétköznapokban, ezért minden apró segítség felértékelődik. Most kiderült, hogy létezik egy illat, amelyet irodákban is teszteltek,...
Lifestyle
Idén decemberben a Pólus bevásárlóközpont teljesen átváltozik: az adventi időszak alatt a hétköznapi vásárlás is igazi mesebeli élménnyé válik. Ebben a csintalan kis manó, Elfie is sokat segít, aki...
Sztárok
Geena Davis számos sikeres filmben csillogtatta meg tehetségét az elmúlt évtizedekben, az utóbbi esztendőkben azonban már inkább a médiafigyelemtől távol éli a mindennapjait.