A séf, aki azért dolgozik, hogy minden nap valami újat tanulhasson – Interjú Tischler Petrával

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj egyik jelöltjével beszélgettünk, aki A Leginspirálóbb gasztroteljesítmény kategóriában várja a közönség szavazatait.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2019. március 21-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, Bors

Ismerd meg a jelölteket! – Tischler Petra

2010-ben egyetemi diplomája megszerzése után lehetősége adódott az akkor nyíló Nobu étteremben elkezdeni szakmai pályafutását. Később útja Londonba vezetett, ahol a The Arts Club (vendégkörük csak privát tagsággal rendelkező művészek a világ minden tájáról) magas presztízzsel rendelkező éttermében tanulhatott egy kiváló francia chef mellett. Innen Az Egyesült Államokba ment Joel Antunes mellé, ahol közel 3 évet töltött el, sous chef pozícióban. Ezután hazaköltözött Magyarországra, ahol a Costes Downtown étteremben, sous chefként dolgozott, itt 2016. márciusában elnyerték az ország 5. Michelin csillagát, ami hatalmas öröm volt a csapatnak. Petra jelenleg a legnagyobb friss tengeri halkereskedelmi cégnél operatív vezető. Ebben a pozícióban lehetősége adódott saját vállalkozás indítására, ahol magas színvonalú, egyéni igényekre szabott, főként halas tematikában tartanak főzőbemutatókat és vacsorákat. 2 éve felkérték az egyetemről, ahol tanult, hogy tartson elméleti és gyakorlati szakmai órákat angol és magyar nyelven, amit így havonta egy-két alkalmat be is tud vállalni, idén pedig felkérték, hogy képviselje a kart, mint nagykövet.

Mit szólsz ahhoz, hogy inspiráló nőnek jelölt a Femcafe.hu?

Nagyon meglepődtem, mert egyáltalán nem számítottam rá. Tavaly végigkövetettem az egész gálát, a jelölteket, a győzteseket, így most, hogy bekerültem a jelöltek közé, nagyon nagy megtiszteltetés. Úgy gondolom, kicsi hal vagyok, nem hiszem, hogy nyerni fogok, de jó érzés jelöltek között lenni. Azóta sok rég nem látott emberrel találkoztam, akik gratuláltak a jelöléshez, ez nagyon jó érzés. Emellett maga a rendezvény, a fotózás, az interjúk, nekem nagy lehetőség. Nem izgulok, hogy nyerni fogok-e, úgy gondolom, az út sokkal fontosabb, mint a végcél.

Mennyire tudsz azonosulni azzal a szóval, hogy inspiráció? Jellemző rád, hogy inspirálsz másokat?

A munka mellett két iskolában is tanítok, ahol havi 1-2 alkalommal elmondják nekem a tanítványaim, mennyire inspirálom őket. Egy alig 20 éves tehetség felkeresett, hogy adjak neki tanácsot, merre induljon és ma már az egyik leghíresebb séf keze alatt dolgozik egy előkelő étteremben. Ez nekem azért is nagy szó, mert emlékszem, nekem mekkora élmény volt, amikor a tanárom miatt rátaláltam erre a szakmára és egy olyan szerelem vette kezdetét a gasztronómiával, ami sosem el nem múló. Ha valakinek ennyire megváltoztathatom az életét akkor ez nagyon inspiráló tud lenni.

Mi a helyzet a másik oldallal? Téged ki vagy mi inspirál a hétköznapokban?

Nyughatatlan ember vagyok a szó legpozitívabb értelmében véve. Kiskoromtól kezdve sokféle sportban vettem részt, sok hobbim volt, gyerekkorom óta nyitott vagyok a művészeti ágakra. Sokáig nem tudtam, mivel akarok foglalkozni, de aztán jött egy olyan behatás az életembe, ami eldöntötte a pályám sorsát. Örülök, hogy ez 23 éves koromban történt, emiatt nagyon szerencsésnek tartom magam. Emellett az életem bármelyik aspektusát nézve mindig az a legfőbb, hogy tanulhassak, hogy megteremthessem azt a légkört - legyen az idő vagy pénz - hogy előrébb léphessek, tanulhassak, fejlődhessek. Legyen akár szó a szakmáról, vagy annak egy részéről, például a cukrászatról. Úgy gondolom, hogy egy menüsor végén – lehetett bármilyen jó a főétel - a desszert ízével a szájában hagyja el az ember az éttermet. Nagyon szeretnék minden egyes menüsort úgy összeállítani, hogy mikor már azt hiszik, a főtételnél nem lehet jobb, akkor a desszert erre még pakoljon rá egy kört. Olyan szép a gasztronómiában, hogy soha nincs vége a tanulásnak, mindig van mit felfedezni. Ezért sajnálom, hogy az időnk véges, mert szeretném, hogy háromszor annyi órából álljon egy nap, hogy tudjak még valamivel foglalkozni. A rendezvényeket azért szeretem, mert olyankor sokkal több a személyes kapcsolat a vendégekkel, van lehetőségük elmondani, mi hogy ízlett nekik. Ilyenkor én is jobban élvezem a munkát. Erre sajnos egy étterem konyháján nem ugyanúgy van lehetőség.

Szinte kimeríthetetlennek tűnnek az energiáid. Hogy töltődsz fel?

Nekem a nagybetűs pihenés egyértelműen az, ha a családommal lehetek Szekszárdon úgy, hogy tudom, sehova sem kell mennem, csak együtt lenni velük, valamint ha édesanyámnak tudok segíteni vacsit vagy ebédet főzni a párommal együtt. Ilyenkor kiélvezem, hogy az ő főztjét ehetem, az ő ízeit kóstolhatom, mert ezeket az ételeket úgysem tudnám én így megcsinálni. Kell a feltöltődés az otthoni ízekkel mert a hétköznapokban nem találkozom velük. Ez annyira feltölt, hogy utána egy hónapig nincs lemerült állapot.

Említetted, hogy a párod is szakmabeli. Otthon hogy osztjátok fel a konyhát?

Valahogy úgy jön ki, hogy mindketten főzünk a másikra, aki korábban ér, övé a konyha. Szívesen segítünk egymásnak, mert a szakmában nagy szó, ha valakit meleg vacsora vár otthon. Ha van időm, akkor szeretek otthon kísérletezni, bedobok valamit, kipróbálunk újdonságokat. Csak egy a baj, kicsi a konyha, ezért fel kell osztani a munkafolyamatokat. De mivel szakmabeliek vagyunk, ezért ez nem gond. Jó, hogy együtt tevékenykedünk, de sajnos ez a légritkább eset. Emellett használjuk otthon is azokat az eszközöket, amiket az étteremben, van vakum gép, vagy sous vide és szifon. Ha nem is egy egész menüt vagy egy fogást de annak egy-egy elemét szeretjük előre lepróbálni, mert utána tudjuk tökéletesíteni a későbbiekben.

Számtalan dolgot csinálsz, mik a hosszútávú terveid?

Két hosszútávú tervem is van, az egyik a spanyoltudásomat fejleszteni, mert 2-5 éven belül szeretném meglépni, hogy hosszabb időre kiköltözzek. Szeretnék ott egy háromcsillagos étteremben dolgozni, vagy egy olyan vállalatnál, amelyik a kékúszójú tonhalkereskedelemmel foglalkoznak világszerte. De most annyira jó az életem, hogy biztos nem vágnék neki, ennek ellenére talonban van. A másik az az irány, amit régóta dédelgetek, a keramikusképzés. Szeretnék eljutni arra a szintre, hogy a saját tányérjaimat magam készíthessem el.

SZAVAZZ PETRÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 21-i Femcafe Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!