Isteni lesz a sült krumpli, ha sütés előtt ebbe áztatod: ettől a trükktől ropogós és aranybarna lesz minden falat

A legtöbben simán csak olajba dobják a burgonyát, pedig a tökéletesen ropogós, belül puha sült krumpli titka nem az olajban, hanem abban rejlik, mibe áztatod be sütés előtt.
Életed legfinomabb sült krumpliját falatozhatod, ha ezt csinálod
Kevés olyan étel van, amely annyira univerzális, mint a burgonya. Ott van a vasárnapi asztalokon, a gyorséttermekben, a családi vacsorákon és a világ legnevesebb éttermeinek tányérjain is. A krumpli ugyanis egyszerre képes a legegyszerűbb ételből igazi gasztronómiai élményt varázsolni, ha jól bánunk vele. A történelem során több nemzet túlélését is segítette, a 18. században például a burgonya mentette meg Európa számos részét az éhínségtől. Mégis, a mai napig kevesen tudják, hogy mennyire érzékeny alapanyagról van szó: a burgonya íze, állaga és színe is attól függ, hogyan készítjük elő.
A legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy a felvágott krumplit rögtön olajba dobják, vagy legfeljebb vízben öblítik le, pedig ezzel nemcsak a ropogósság esélyét veszik el, de a krumpli ízét is elrontják. Fontos tudni, hogy a nyers burgonyában rengeteg keményítő található, ami sütés közben akadályozza a barnulást és azt a kellemes roppanást, amit egy jó sült burgonyától elvárunk. A profi séfek éppen ezért soha nem hagyják ki az előáztatás lépését – de nem akárhogyan, és főleg nem akármiben áztatják. Van ugyanis egy különleges, meglepően egyszerű összetevő, amitől a krumpli aranyszínű, kívül ropogós, belül pedig szinte krémesen omlós lesz. Galériánkból megtudhatod, pontosan miről is van szó!
Leadfotó: 123rf































