Tippek tudatos szülőknek - Így lesz boldog és sikeres a gyermeked!

Mindenki azt szeretné, hogy a gyermeke helyt álljon az életben, sikereket érjen el és teljesértékű felnőtt legyen. De vajon ehhez az az út vezet, hogy különórákra járatjuk, a délutánját szakkörökkel beosztjuk, otthon együtt tanulunk vele, vagy inkább hagyjuk játszani és felfedezni, válaszolva a kíváncsiságából fakadó kérdésekre? Erre kerestük a cikkben a választ.  

Milyen elképzeléseid vannak?

Nem sok tudatos szülő van hazánkban, aki ne ismerné Vekerdy Tamás nevét, az elveit, módszereit, jótanácsait a tanulásról, tudásról, gyerekek fejlődéséről, az oktatási rendszerről. Ez utóbbiról például ezt gondolja: "A tanított és visszakérdezett anyag a felejtés szemétládájába kerül, a beszélgetés hatékony: Ki vagy Te? Hogyan élsz? Milyen elképzeléseid vannak a jövődről? Hihetetlenül fontos!" Ez a mondat is azt sugallja, hogy nem biztos, hogy ismeretkonzerveket kellene átadni  a gyerekeknek, akik mohón kiváncsiak és kb 90%-kal kreatívabbak, mint a felnőttek.

És itt jönnek képbe azok a mondatok is, amikkel beszélgetésbe hívhatjuk a gyereket, vagyis ne azt kérdezzük, hogy "Mi volt ma a suliban?", hanem inkább azt "Mi volt a napod legjobb része a suliban?".

Túlhajtás vagy szabadon engedés?

Te melyik oldalon teszed le a voksodat? Biztosan kétségek között vannak a szülők, amikor el kell dönteni, hogy milyen elvek mentén nevelik a gyereket, illetve az iskolában ez a bizonytalanság csak nő. Mindenki azt szeretné, ha a gyereke sikeres lenne az életben. Vajon akkor sikeresebb lesz, ha szakkörökre jár, zseniképzőbe, több nyelvet is tanul, elvárják tőle a kitűnő bizonyítványt és leszídják a rossz jegyekért, teljesen beosztják az idejét mindenféle elfoglaltsággal, magoltatják vele a tananyagot és így tovább? Ez esetben mikor pihen a gyerek, mikor van a családjával, akinek az értékrendszerét örökítené, mikor figyelnek rá, hogy Ő mit szeretne és veszik komolyan az igényeit, válaszolják meg a kérdéseit?

A gyermeknek a játékból, a felfedezésből, a kérdéseire adott válaszokból is fontos építkeznie, tanulnia. És persze a minőségi SZABADidőből, amit a családjával tölt.

Emlékezz vissza a saját gyerekkorodra és vesd kicsit össze a gyermekedével. Miben különbözik leginkább tanulás szempontjából?

Képek: funbuses.com, helpful.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!