Rejtélyes álmok

Egy felnőtt embernek körülbelül napi hét órányi alvásra van szüksége: ennyi időt töltünk az álmok világában. De vajon mennyire emlékszünk és mennyire vesszük komolyan az álmainkat?

Az álmok birodalmában
Az álomkutatás területén rengeteg vita bontakozott ki a tudósok között: máig nincs egyetértés és rengeteg a kérdőjel. Annyi azonban bizonyos, hogy az álom jelenségére érdemes odafigyelni, hiszen fontosak lelki egészségünk megőrzésében.

De, hogy mi módon születnek és hogyan fejthető meg jelentésük, még mindig homály fedi. Ugyanakkor „részeredményekkel” számolhatunk: minden ember álmodik, bizonyították be a tudósok. Még azok is, akik egyáltalán nem emlékeznek álmaikra ébredés után, ugyanis az ő tudatalattijukat és tudatos elméjüket olyan vastag „fal” választja el egymástól, hogy nem emlékeznek semmire az éjszakai képsorokból.

Álmok az egészségért
Az álmok a REM-alvási szakaszban, tehát a mélyalvási szakaszban jönnek létre. Akiknek hiányzik ez a szakasz az éjszakai pihenésükből, előbb-utóbb betegek lesznek, hiszen az álmainkon keresztül dolgozzuk fel a feszültségeinket: felidéződnek az előző nap eseményei, majd hajnal felé előkerülnek a szürreálisabb álmok, amelyekre a leggyakrabban emlékezünk. Érdemes ezekre odafigyelni és próbálkozni a benne szereplő szimbólumok megfejtésével, hiszen ezek a tudatalattink üzenetét hordozhatják. Sőt, az álomkutatók azt is bebizonyították, hogy aki foglalkozik álmai megfejtésével, közelebb kerül önmaga megismeréséhez.

Próbáljunk tehát visszaemlékezni álmainkra, felismerni a gyakran ismétlődő szimbólumokat, amelyeken keresztül tudatalattink üzen nekünk. Rengeteg kevésbé fontos jellel is találkozhatunk, ezért úgy tekintsük az álmainkra, hogy rávetüljön saját személyiségünk: tudni fogjuk, hogy nekünk mi a fontos.

Szimbólumok megfejtése
Nincs egyetemesen értelmezhető szimbólum, ami mindenkire igaz lehetne. Felfoghatjuk úgy is, hogy mindenki személyre szabott álmokat kap, amelyben a megjelenő szimbólumok legjobb megfejtője az álmodó maga lehet.

Ahhoz, hogy minél jobban lássuk a jelentéseket, érdemes tudni, hogy álmainkban minden szerepet mi játszunk, még a tárgyakét is. Kétféle módszer segíthet a jelrendszerek értelmezésében. Az egyik az asszociáció módszere: írjuk fel álmunk kulcsszavait, majd mindegyik szóhoz fűzzük asszociációk sorát - ami eszünkbe jut az adott szimbólumról. Ilyen módon közelebb kerülhetünk tudatalattink üzenetéhez, a megfejtéshez. A másik módszer, voltaképpen egy meditációs gyakorlat. Nyugodt körülmények között idézzük fel az álmunkat, nagyítsuk ki a képeket és tegyünk fel kérdéseket a szimbólumoknak, ha eléggé ellazulunk, megleljük a válaszokat.

Szólj hozzá Te is!