Lifestyle

Milyen előnyökkel jár a párterápia?

A párterápiát egyesek csupán a gyengeség jelének tekintik, míg sokan kizárólag a kapcsolat megmentésének érdekében fordulnak ehhez a módszerhez. Ennek ellenére ez a terápia számos olyan előnnyel jár, amely miatt gyakorlatilag minden pár számára hasznos lehet.

Miért hasznos a párterápia?

Az Onlinepszichológus.net szakemberei akkor is tudnak segítséget nyújtani, amikor a párkapcsolatunkon szeretnénk dolgozni. Habár azt mindenki tudja, hogy egy jól működő kapcsolat igényli azt, hogy némi erőfeszítést is tegyünk bele, annak ellenére, hogy a terápia is számos hasznos szempontot jelenthet a tagok számára, inkább akkor szokták igénybe venni a párok, amikor már úgy érzik, hogy nagy baj van.

S valóban, ezzel a módszerrel ráláthatunk a konfliktusaink okaira, s megtanulhatjuk helyesen kezelni is ezeket a helyzeteket. De javulhat a köztünk lévő kommunikáció, s gyakorlatilag egy egészen új szintre léphet a kapcsolat.

Megérthetjük a kapcsolati dinamikát

Azt jól tudjuk, hogy minden ember különböző, s éppen ennek megfelelően mindannyian más családból származunk, más mintákat, tapasztalatokat gyűjtöttünk, s ennek megfelelően eltérnek az egymással vagy a kapcsolattal szemben támasztott elvárásaink is.

Ezeket tudjuk sokkal jobban megismerni, s ami ennél is sokkal lényegesebb, megérteni. Mindez pedig hozzájárul ahhoz, hogy megfelelően tudjuk kezelni is az ezekből fakadó problémákat.

A külső szemlélő és a biztonság jelentősége

A terápia folyamán a pszichológus pártatlanul képes valódi, odaforduló, értő figyelemmel meghallgatni minket. Támogatja a kapcsolat fejlődését, és visszajelez olyan dolgokban, amelyek segítségünkre lehet a nehézségek megoldása során.

A terápia közege is nagyon fontos, hiszen ez egy olyan biztonságos tér, amelyben olyan dolgokat is el és ki lehet mondani, amiket egyébként nagyon nehéz lenne. A határok és a keretek lehetővé teszik azokat a körülményeket, amelyekben úgy lehetünk teljesen őszinték, hogy nem kell tartanunk attól, hogy mindeközben sebezhetővé is válunk.

Megértjük a másik szemszögét

A párterápia egyik fontos eleme, hogy le tudjuk tenni a saját nézőpontunkat, s kicsit a párunk szemüvegén keresztül is megvizsgálhatjuk a dolgokat. Ez segít megérteni a másik reakcióit, viselkedését, ami szintén elősegíti a problémamegoldást.

Új megküzdési stratégiákat sajátíthatunk el

A stressztől nem lehet se az életünket, se a kapcsolatainkat függetleníteni, de arra van lehetőségünk, hogy megtanuljuk kezelni az ilyen helyzeteket.

Tisztább érzések, megszűnő akadályok

Minden kapcsolatban akadnak nehézségek, de egy terápián megtanulhatunk ezekben is megtalálni a saját utunkat. Ugyanakkor a saját érzéseinket is sokkal jobban megérthetjük, így ráláthatunk a cselekedeteink mozgatórugóira is, ahogy azt is megérthetjük, hogy pontosan mit várunk el a kapcsolattól, illetve hogyan képzeljük el a jövőjét.

Oldalak

Lifestyle
Utazás
A hét közepén ismét emelkedik majd a benzin nagykereskedelmi ára - írja friss közleményében a holtankoljak.hu.
Lifestyle
Minőségi és megfelelő mennyiségű alvásra mindannyiunknak szüksége van, sajnos viszont egyre többen küzdenek elalvási nehézségekkel. A jó hír viszont, hogy bizonyos esetekben saját magunkon is...
Sztárok
Nem titok többé: ez a 25 esztendős zenei előadó is csatlakozhat a 2024-es X-Faktor új mentorcsapatához.