Őszi csodaszer - így fogyaszt a csipkebogyó
Nem csak C-vitaminban gazdag, de a fogyást is elképesztő hirtelenséggel beindítja. Sőt, ősszel még szezonja is van, így attól sem kell tartanod, hogy nem találsz belőle.
Igazi vitaminbomba
A csipkebogyó gyógyhatása évtizedek óta közismert, gyorsan és hatásosan csökkenti az influenzás panaszokat, mindemellett erősíti az immunrendszert. A mellékvesék és a máj működésében aktívan részt vesz, rendszeres fogyasztásával a különféle mellékvese problémák is megelőzhetőek. Sebek, valamint fertőzések kezelésében is hasznát vehetjük, valamint erősíti a csontokat, így erősen javasolt a gyengébb csontozatúaknak és a csontritkulásban szenvedőknek bevezetni a mindennapos étrendbe. A csipkebogyóból nyert olajat a kozmetikai ipar is hasznosítja. A minőségi csipkebogyó képes megkötni a szabad gyököket, így felveszi a harcot a daganatos és a koszorúér betegségekkel szemben is. Nagy mennyiségben tartalmaz B1, B2, P és K-vitaminokat. Fájdalomcsillapításra is használható. Csökkenti a degeneratív ízületi gyulladással járó kínos fájdalmakat. Bár a legtöbb teát forrázás útján készítjük, a csikebogyót sem egészbe, sem filter formában nem szabad forró vízzel leönteni, hiszen veszít C-vitamin tartalmából. Ehelyett hideg vízben kell áztatni, akár egy éjszakán át is, ivás előtt pedig maximum meglangyosítani szabad. Javasolt valamely szárított csipkebogyó por fogyasztása. 2-3 teáskanálnyi őrleményt keverjünk el vízben, vagy ételben.