Orosz külügyminiszter: Oroszország háborúban áll a NATO-val és már reális esély van arra, hogy a konfliktus nukleáris háborúba torkollik

Oroszország vezető diplomatája arra hívta fel a figyelmet, hogy a NATO proxy-háborút vív Oroszországgal Ukrajnában, és "nagyon komoly" a veszélye annak, hogy a konfliktus nukleáris háborúba torkollik.

Lavrov szerint a nyugat kockáztatja a harmadik világháború kitörését

Szergej Lavrov az orosz állami televízióban azzal vádolta a nyugati vezetőket, hogy egy harmadik világháborút kockáztatnak azzal, hogy fegyverekkel látják el Ukrajnát azzal a céllal, hogy "megfárasszák az orosz hadsereget".

Lavrov azzal vádolta a NATO-t és szövetségeseit, hogy megpróbálják megfélemlíteni Oroszországot a nemzetközi színtéren, és arra figyelmeztetett, hogy a kelet és nyugat közötti feszültségek most rosszabbak, mint a hidegháború csúcspontján, a kubai rakétaválság idején. A nukleáris háború lehetőségére vonatkozó közvetlen kérdésre a következőket válaszolta: "A kockázatok nagyon jelentősek. Nem akarom, hogy a veszélyt mesterségesen felnagyítsák, de komoly és valós. Nem szabad alábecsülni." Lavrov megismételte azt a figyelmeztetést is, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítmányokat Oroszország legitim célpontnak fogja tekinteni.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország rémhírterjesztését a gyengeség jelének tekinti. "Oroszország elvesztette utolsó reményét, hogy elriassza a világot Ukrajna támogatásától" - írta Kuleba a Twitteren Lavrov interjúja után. "Ez csak azt jelenti, hogy Moszkva érzi a vereséget."

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter vasárnapi kijevi látogatása során további katonai segítséget ígért Ukrajnának, míg az amerikai külügyminisztérium hétfőn sürgősségi nyilatkozattal jóváhagyta 165 millió dollár értékű lőszer esetleges eladását Ukrajnának. A Pentagon továbbá közölte, hogy a csomag tüzérségi lőszereket tartalmazhat az ágyúkhoz, harckocsikhoz és gránátvetőkhöz.

Moszkva washingtoni nagykövete felszólította az Egyesült Államokat a szállítmányok leállítására, arra figyelmeztetve, hogy a nyugati fegyverek felszítják a konfliktust. Lavrov azt mondta: "A NATO lényegében egy meghatalmazott útján háborút folytat Oroszországgal, és ezt a meghatalmazottat felfegyverzi. A háború háborút jelent."

Oroszország két hónapja tartó ukrajnai inváziója, amely 1945 óta a legnagyobb támadás egy európai állam ellen, több ezer emberéletet és sebesültet követelt, városokat tett a földdel egyenlővé, és több mint 5 millió embert kényszerített arra, hogy külföldre meneküljön. Moszkva "különleges hadműveletnek" nevezi akcióját, hogy lefegyverezze Ukrajnát és megvédje a fasisztáktól. Ukrajna és a Nyugat szerint ez hamis ürügy Vlagyimir Putyin elnök területhódító agressziójára.

Forrás: Daily Mail Fotó: GettyImages

Oldalak