Lifestyle

Ezen a héten érkezik a nyugdíjemelés - így lehet könnyen és gyorsan kiszámolni, kinek mekkora összeg jár

Ősszel körülbelül 2,5 millió magyar állampolgár jut plusz összeghez. De kinek milyen összegű emelés jár?

Kik részesülhetnek a nyugdíjemelésben?

November 11-én, vagyis ezen a héten pénteken utalják majd az érintetteknek a nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot a rendes havi ellátással együtt - írja a Pénzcentrum. Nyugdíjemelésben részesül 2022 novemberében mindenki, aki már tavaly is nyugdíjas volt legalább egy napig. Aki viszont idén vonult nyugdíjba, legközelebb 2023 januárjában számíthat emelésre, amely a számítások szerint akár 13 százalékos is lehet. Aki most novemberben is jogosult a magasabb összegre, az 13,4 százalékkal kap többet, mint januárban. Nyugdíjprémium címén a nyugdíjasok többsége 10 ezer forintra számíthat.

Nemcsak az öregségi nyugellátásban részesülők, hanem a nyugdíjasok mellett többek között a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, a baleseti és a rokkantsági járadékban részesülők is számolhatnak, vagyis idén ősszel 2,6 millió magyar állampolgár jut plusz összeghez - közölte korábban Tállai András államtitkár. A kiegészítő emelés egyébként beépül az ellátás összegébe, decemberben tehát már az emelt összegű nyugdíjat vagy ellátást utalják - tette hozzá Tállai. Fontos viszont megjegyezni, hogy a nyugdíjprémium és a visszamenőleg járó nyugdíjkorrekció, ami egy összegben érkezik majd, nem épül be. De hogyan lehet egyénileg kiszámítani, kinek mekkora összeg jár?

Fotó: 123rf

Lapozz tovább, máris megtudhatod!

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A kipirult bőr számos dologra vezethető vissza, legyen szó a túlzottan meleg időről, egy intenzív edzésről, vagy éppen egyszerű izgatottságról.
Utazás
1977. szeptember 21-én Bukaresttől 55 kilométerre zuhant le egy Tu-134-es Malév-repülőgép. A tragédiában összesen 32 ember veszett oda - a teljes személyzet is -, a katasztrófát egy ideig mégis...
Sztárok
A walesi hercegnét lassan többen szeretik, mint a brit királyi család összes többi tagja együttvéve, ez a nem épp elhanyagolható körülmény pedig egyre több fejfájást okoz az uralkodói párnak. Most...