Nyelvtanulás, mint újévi fogadalom? Tippek, hogy idén könnyebben menjen

Az óév utolsó napján sokan döntenek úgy, hogy megfogadnak valamit, amit már régóta terveznek vagy halogatnak. Gyakran az egészséges életmód köré csoportosulnak a fogadalmak, azonban az új képességek elsajátítása (jogosítvány, nyelvtanulás, szakmai képzések) szintén népszerű témák ilyentájt. Ha a nyelvtudásodat szeretnéd fejleszteni, azzal csak nyerhetsz az újévben, hiszen számos lehetőséget nyit meg előtted.

Miért buknak el gyakran a nagy újévi fogadalmak?

A fogadalmak azonban nem minden eseten bizonyulnak hosszú távúnak. Ha csak a szilveszteri buli hevében „kitalált” fogadalomról van szó, akkor az hamar elfelejtődik. Az ilyen fogadalmak gyakran nem jutnak el a megvalósításig, vagy a kezdeti lendület gyorsan elmúlik.

Az újévi fogadalom csakis akkor hatásos, ha valódi elhatározás van mögötte, és benned pedig kellő kitartás lakozik. Ha már régóta dédelgeted a nyelvtanulás vágyát, akkor egy ünnepélyes újévi fogadalomtétel kellő lökést adhat a megvalósításhoz is.

Hogyan lehet a nyelvtanulás könnyebb és élvezetesebb?

A nyelvtanulás egyik buktatója, ha csak a száraz nyelvtanra és a szavak bemagolására koncentrálsz. Természetesen az utóbbiak is fontos elemei egy nyelv elsajátításának, de számos módszer van, amivel könnyebbé teheted a tanulást.

Fontos, hogy reális célokat tűzz ki magad elé. Ha lassabban tanulsz és nincs jó nyelvérzéked, akkor a gyorstalpaló tanfolyamok nem fognak megfelelő eredményt hozni számodra. Ha már korábban tanultál egy nyelvet, akkor érdemes azt feleleveníteni. A felfrissített tudásoddal egy középfokú nyelvvizsga is reális lehet akár már rövidebb távon. Angol előfizetéses szótár segítségével pedig a szókincsed is jelentősen fejlesztheted, hogy a nyelvvizsgán is választékosan fogalmazhass.

Az órák mellett is fejlesztheted nyelvtudásodat szórakoztató módon. Ha szeretsz olvasni, akkor érdemes körülnézned az idegen nyelvű irodalom kínálatában. Angol, német, francia vagy olasz nyelven is számos műfajban találhatsz izgalmas olvasnivalót. Hasznos az is, ha a tanult nyelv hírcsatornáit nézed vagy az internetes portálokat olvasod, ezáltal is fejlesztheted szókincsedet. Akárcsak azzal, ha eredeti nyelven nézed meg kedvenc filmjeidet, sorozataidat.

olvasás szabadban nyáron tanulás felnőttként

A közösségi média és a videómegosztó portálok is „aranybányák” a nyelvtanulók számára. Az általad tanult nyelven is biztosan találsz tartalmakat, amely a hobbidhoz, érdeklődési körödhöz kapcsolódik. Utazás közben pedig online rádiót vagy podcasteket hallgathatsz idegen nyelven.

A nyelvtanulás egyik legszórakoztatóbb módja a külföldi utazás. Megfelelő szintű alap nyelvtudással jobban megismerheted az adott ország kultúráját és nevezetességeit, miközben élesben gyakorlod a nyelvet is. Utazásaid során praktikus segédeszköz az angol előfizetéses szótár, amely megkönnyíti a kommunikációt.

TIPP: Nemcsak az interneten vannak nyelvtanulást segítő programok és portálok, hanem mobiltelefonodra is számtalan nyelvi applikációt találhatsz. A szókincsedet hatékonyan fejlesztheted különböző szótárprogramokkal is.

Egyedül vagy csoportosan érdemes tanulni?

Egyénfüggő, hogy kinek melyik tanulási metódus felel meg a legjobban. Van, aki otthon, elmélyülten tud leginkább koncentrálni, hogy elsajátítsa a nyelvtani szabályokat vagy memorizálja az új szavakat. Számos online nyelvtanuló program és tematikus leckékre épülő könyv segíti az egyedi tanulást. A szókincs fejlesztésében pedig hasznos megoldás egy előfizetéses szótár szolgáltatás is.

A csoportos tanulás azok számára jobb választás, akik egyébként is társasági emberek. Tanulótársaid motiválhatnak a jobb eredmény elérésében, illetve gyakorolhatod a különböző kiejtésű emberekkel a társalgást. Hiszen a nyelvet elsősorban azért tanulod, hogy kommunikálni tudj majd a külföldiekkel. Társaságban pedig lehetőséged lesz gyakorolni a beszélgetést, miközben képzett nyelvtanár felügyeli, hogy nyelvtanilag helyesek legyenek a társalgások.

felnőtt oktatás képzés osztály tanulás

Ha mégis úgy érzed, hogy a csoportos nyelvtanulás nem a legideálisabb tanulási forma számodra, akkor érdemes magántanárhoz fordulni. A magántanár természetesen a tudásszintednek megfelelően állítja majd össze a leckéket, és a saját tempódnak megfelelően tudtok haladni a nyelvtanulással. Egy magántanár sokkal nagyobb motiváló erőt adhat abban, hogy teljesíteni tudd a nyelvtanulásra vonatkozó újévi fogadalmadat, mintha egyedül vágnál bele.

A nyelvtanulás mindenképpen egy olyan újévi fogadalom, amelyet érdemes betartani, hiszen hosszú távú befektetésről beszélünk. Egy nyelvvizsga megszerzése után könnyebben találsz jobb állást a munkaerőpiacon, de akár külföldi pozíciókat is sikeresen megpályázhatsz. Tanulmányi ösztöndíjakra lehetsz esélyes, továbbá külföldi barátokat és kapcsolatokat szerezhetsz. Érdemes tehát megfogadnod, hogy 2022 számodra is a nyelvtanulás éve legyen-e!

Fotók: Pexels /Negative Space, Daria Shevtsova/

Oldalak