Lifestyle

Ne elaltatni akarjuk a gyereket, hanem feltölteni

Szeretek a szavakkal játszani, és ahogy leírtam ezt a címet, feltűnt, hogy az el-altatniban benne van, hogy el. Tőlünk el, vagyis a távolítás. A fel-tölteniben pedig az emelés, akár a felemelés a tenyerünkön hordozva. Ha a gyerek jönni akar, kapaszkodni, velünk maradni, akkor egyértelmű, hogy melyik a célravezetőbb. Nézzünk rá, hogy mit szolgál az esti mese!

Az esti mesézés egy rituálé, a pont a nap végén. Nagyobb gyerekkel persze lehet pont-pont-pont is belőle egy izgalmas regénnyel, de akkor már tudja az ember lánya, hogy azt követően mire számítson. Nem ér váratlanul, hogy a fejezet végén még kell legalább negyedóra lecsengés ahhoz, hogy el tudjon aludni a gyerek. Viszont a kis óvodás, aki a napja nagy részét külön töltötte tőlünk, valószínűleg estére még jobban felélénkül, hiszen erős belső késztetést érez arra, hogy velünk maradjon. Esze ágában sincs elaludni. Sőt, képes kiverni az álmot a szeméből! – legalábbis így látjuk kívülről, nyomában azzal az égető kérdéssel, hogy hogyan tudnánk most gyorsan sokat együtt lenni?

FemAnyu - kendőzetlenül az anyaságról

Azt mondják, gyereket nevelni mindenki tud. Tegye fel a kezét, akinek vannak kétségei, problémái és óriási szíve, amivel a békés megoldásokat keresi! Nektek szól a FemAnyu. A szerző: Fekete Imola, a Nekünk bevált könyv szerzője, online mentálhigiénés tanácsadó.

A csavar a történetben: hiányra nem felelünk hiánnyal

A felnőtt hajlamos a hiányra „zsigerből” hiánnyal felelni. Például, ha az óvodás gyerek minduntalan ki-bekapcsolgatja a tévét annak ellenére, hogy rászólt a szülő, akkor következő lépésben elveszi tőle a kapcsolót és beküldi a szobájába. Volt egy figyelemhiány a gyerekben, amit még jobban elmélyített a szülő reakciója. Nem rosszból, inkább meggondolatlanságból. Vagy amikor vacsoránál válogat az egyébként jóevő kisiskolás, majd elsírja magát valami bagatell dolgon, akkor ráparancsolnak, hogy ne válogasson vagy elküldik az asztaltól. Miközben lehet, hogy már elfáradt az a gyerek (alváshiány), hogy túl sok volt neki a napi történés, de nem tudja még verbalizálni („kommunikációs hiány”), vagy a felnőttek közti feszültségre reagál is, amit még nem érthet, csak érez (a biztonság hiánya). Ha a szülő minderre empátiahiánnyal „felel”, vagyis nem tudja validálni a gyerek érzéseit – persze a viselkedése korrigálása mellett, ha szükséges –, akkor ezekkel a hiányokkal fog újratalálkozni a fürdetésnél vagy az esti lefekvés körüli cirkusz képében.

Továbbra se elaltatni akarjuk a gyereket, hanem feltölteni!

Jól ismerjük az erőlködést, amikor legszívesebben már kint lennél a félhomályból, nehogy megint bealudj a gyerekkel, de ő még nagyon igényel. Bosszantóan igényel. Persze nem azért éled meg így, mert rossz szülő vagy, csupán a kiszolgáltatottság mondatja ezt veled. És ha egy szülő kezd kétségbeesni, mert valamihez nagyon nem fűlik a foga (mert ő is kialvatlan, leterhelt és millió gondja van), akkor hajlamos úgy reagálni, mint egy anyaoroszlán – a ketrecben. Ez megelőzhető, ha átvesszük az irányítást. Ha úgy tekintünk magunkra, mint az éjjeli tündérre vagy varázsmesterre, aki elvezeti a gyerekeket Álomországba. A magunk szórakozására (is).

„Gyerekek, ki mivel utazik ma?”

Mesélek a mi mesénkről, amit annak idején a fiamnak találtam ki, azóta pedig az unokatesói is mindig ezt kérik. Kezdésképpen náluk a választás, hogy ki mivel akar Álomországba repülni. Ugye senki sem álmos még, legalábbis ezt állítják, és hát kétségtelenül valami még nem hagyja őket nyugodni. Itt még lehet nevetgélni egyet azon, ha valaki büdös zokniban akar repülni vagy egy rohadt pizzaszeleten, de általában a lányok egy-egy unikornisnál állapodnak meg. Mindeközben a nevetés oldotta a feszültséget és megteremtette a közös „mezőnket”, indulhat a varázslat! Mindig ugyanúgy mesélek az égbolton át tartó útról, Álomország nagy kapujáról, ahova érkeznek. A kapu óriási, az ajtó résnyire nyílik. Mesélem milyen illat fogadja őket, ahogy belépnek, milyen érzés a talpuk alatt a puha fű, miket hallanak, látnak, ahogy a patak parton elindulnak a Nagy Fa felé. Délutáni alvásnál balra térnek le a Gyümölcsösbe, este vezet az út a fához. Közben beesteledik, nyugovóra térnek az állatkák, váltanak a színe, fények, hangok. Kezdetben minden érzékszervre hatunk, aztán lassan csukjuk be őket, a végén már csak hangokról beszélek. A Nagy Fa mindig ugyanúgy várja őket, alatta a világ legpuhább párnája és takarója. „Ahogy bebújsz a paplan alá, arra gondolsz, hogy a világ legjobb helyén vagy most. A Nagy Fa lombkoronája védelmez téged. Nézed a zizegő leveleket fölötted. Egyszer csak megcirógatja az arcod egy hűvös szellő. Megborzongsz és magadra húzod a takarót – itt még a nyári melegben is megmozdulnak a vékony takarók –, nem fázol, jólesik a puha, meleg takaró. Egyre hangosabban susog a szél. Megpillantasz egy hópelyhet, pont eléd hullik. Gyönyörű! Aztán még egyet és még egyet. Havazni kezd, gyönyörű hófehér lesz a táj és puha, csendes. Rád nem esik hó, biztonságos melegben pihensz, kellemesen.” – itt már a mesém egészen halk, elnehezült szempillákról beszélek, ólom súlyú lábakról, karokról, susogva számolok vissza tíztől egyre lassuló tempóban. Így csendesülnek el a tíz-tizenöt perce még büdös zoknin kacagó gyerekek a képzelet világában tett utazástól, miközben anya is levedlette minden feszültségét.

Az utóbbi időben többször azon kaptam magam, hogy rosszallóan közlöm a fiammal, hogy nem hallgatott rám, nem pakolt el a szobájában, nem akasztotta fel a törölközőjét, nem jött le időben az emeletről és a többi. Bosszantóan felszaporodtak ezek az esetek. Amire hogyan reagálok? Még többször szembesítem a mulasztással, mert attól várom, hogy majd összekapja magát. Csakhogy nem ez történik. Nos, ilyenkor kell megállni és visszatolatni a zsákutcából, ahol nem először jártunk

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Nagyon különleges helyszín ad otthont idén az Irodalom éjszakájának, ezt semmiképp se hagyd ki!
Lifestyle
A kormány hat százalékos inflációt jósol 2024-re. Mutatjuk, ennek tekintetében hogyan alakulnak a következő év elején esedékes nyugdíjemelések.
Lifestyle
Varga Csaba pótolólagos oxigén és serpák nélkül szeretne feljutni a Himalája 8125 méter magasban található Nanga Parbat csúcsára.