Vigyázz velük! Innen ismerheted fel, ha nárcisztikussal van dolgod

Már régóta érzed, hogy az egyik ismerősöd megkeseríti az életedet, de még nem tudtál rájönni, hogy miért? Valószínűleg egy nárcisztikus személyiséggel van dolgod!

Úgy gondolja, feletted áll

A nárcisztikus személyiség abban a hitben él – és elvárja tőled, hogy te is ezt hidd –, hogy az élet minden területén jobb nálad. Hozzád képest világbajnok a külseje, többet tud, mint te, ráadásul sikeresebb és erősebb is. Az igazság az, hogy ezzel csak a saját bizonytalanságát próbálja elrejteni, a saját gyengeségeit próbálja palástolni. Az uralkodásra való állandó törekvés sajnos az esetek nagy százalékában rothadó belsőt takar; ez jól jegyezd meg, ha szembekerülsz egy nárcisztikus férfival vagy nővel.

Lelkileg terrorizál

Ha egy nárcisztikus emberrel beszélgetsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem egy párbeszédnek, hanem egy monológnak leszel szem-és fültanúja. Bármit is mondasz, az ilyen ember kijavít, elítél, kritizál, vagy akár nevetségessé is tesz mások előtt. Mindig kész arra, hogy darabokra szedje azt, amit mondasz, és kimutassa, hogy ő az okosabb, ő a rátermettebb. Igyekezz elkerülni, hogy tárgyalnod kelljen vele, mert nem fogtok dűlőre jutni, és csak felidegesíted magadat. Ő pedig továbbra is nyugodt lesz.

Fél attól, hogy mit gondolnak róla mások

A nárcisztikus ember hihetetlenül érzékeny a kritikára. Bár mindent megtesz, hogy megvédje magát a negatív véleményektől, nagyon könnyű ledönteni azt a falat, amit pajzsként állított maga elé. Ha nem ismered el őt, még beképzeltebbé válik, mint egyébként, és úgy gondolja, hogy ellene vagy, esetleg nem érted meg őt.

A cikk folytatódik a második oldalon!

Fotó: Fotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!