Örökké 16 éves maradt: az '56-os forradalom hős diáklányának története

Mindössze tizenhat évesen halt hősi halált a gimnazista Magyar Katalin 1956-ban, pedig még csak fegyvert sem fogott.

Magyar Katalin, ’56-os hős

Magyar Katalin 16 éves volt, amikor az élete kockáztatásával vállalta, hogy életeket ment a fegyveres harcok idején. A budapesti diáklány nagyon jól rajzolt, a Török Pál utcai Képző- és Iparművészeti Gimnázium harmadik osztályába járt. Amikor 1956-ban kitört a forradalom, már a 23-ai sortűz napján elhatározta a barátaival, hogy jelentkeznek véradónak, és beállnak önkéntes ápolónak – idézi fel történetét a hang.hu.

A kórtermekben hamar megtanulta a sebek tisztítását, kötözését. Haját fehér kendősávval kötötte be, mentőautóval, vöröskeresztes karszalaggal a karján járt a sebesülteket összegyűjteni. Egy alkalommal, amikor teherautóval Hegyeshalomra mentek gyógyszerekért, visszafelé jövet megálltak Mosonmagyaróváron, Katalin szüleinek házánál. Ekkor találkozott utoljára a családjával.

A lány elmondta a szüleinek, hogy beállt ápolónak, s hogy a kórház termeiben nemcsak magyar sebesülteket látnak el, hanem orosz katonákat is. Elmondta azt is, hogy a szovjet katonákat több ápoló nem akarta elsősegélyben részesíteni, de ő azt mondta nekik, hogy „itt nincs ellenség, csak sebesültek vannak”. Szülei hiába kérlelték, ne menjen vissza a fővárosba, Katalin válasza az volt, hogy: „Megígértem, hogy visszamegyek, s becsület is van a világon.”

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Oldalak