Laptop vagy tablet kerüljön a fa alá? Miért választanál, ha egyben a tiéd lehet mindkettő

Akár magunkat, vagy valamelyik szerettünket szeretnénk meglepni karácsonyra egy hordozható számítógéppel, felmerül a kérdés, hogy mi a célszerűbb, egy laptop, vagy tablet vásárlása. Erre a döntéshelyzetre kínál remek megoldást az ASUS ZenBook Flip 13, azt is mondjuk, miért. (x)

Túl sok a jóból?

Van egy olyan kényszerképzetem, hogy azok az eszközök, amik túl sok félék akarnak lenni egyszerre, a gyakorlatban valamiért mégsem működnek igazán. Tipikusan ilyenek számomra az olyan 2 az 1-ben háztartási eszközök, amik például porszívóznak és felmosnak egyszerre, extrában pedig még a morzsákat is összeszedegetik a konyhapultról, csakhogy a túl sok funkciónak köszönhetően egyik feladatukat sem látják el maradéktalanul. A macskaszőr csak ottmarad a szőnyegen, a járólap is csíkos lesz, és a morzsaporszívó után is bőven van még mit lesöpörnünk az asztalról.

Éppen ezért nagyon érdekelt, hogy a többfunkciós kütyükkel szembeni fenntartásaimat vajon hogyan tudja kezelni az ASUS új hibrid készüléke, a ZenBook Flip 13, ami laptop és tablet is egyben, opcionálisan pedig NumberPaddel, valamint ASUS Pennel is elérhető. Azt azért nem mondom, hogy szaladok is a plázába rögvest egy "ötazegyben" hajvasalóért, de hogy a Flip 13-at szívesen látnám a fa alatt az biztos.

Nem ördögtől való

Sokkal inkább egy olyan profi tervező csapattól, akik már nem az első ilyen gépet rakják össze, ez pedig több szinten is megmutatkozik a készüléken. Kezdve a jellegzetesen elegáns megjelenéstől a könnyű hordozhatóságon át (mindössze 1,3 kg) egészen a 360°-ban hajtható ErgoLift zsanérig, ami tulajdonképpen az egész esszenciáját adja. Ami egy kicsit fájó pont, - de nyilván ez csak az én érzékeny női szememet szúrja, - hogy egyelőre csak egy elég komor, grafitszürke színben érhető el, pedig ha már egy ilyen kis kreatív készülékről beszélünk, igazán jó lenne, egy kicsit szélesebb színpalettáról lehetne választani.

360°-os ErgoLift zsanér

Na de vissza hajtogatáshoz. A ZenBook Flip 13-at sokoldalúsága miatt bátran használhatjuk munkavégzéshez vagy kikapcsolódáshoz is, bármelyik szimpatikus üzemmódban: laptop, sátor, állvány vagy táblagép. Külön pirospont, hogy laptop állapotban a zsanér által egy kicsit meg is emelkedik a készülék, így sokkal kényelmesebb gépelést, és optimálisabb szellőzést biztosít. Még tovább hajtva a kijelzőt a végállás tulajdonképpen nem más, mint egy tökéletesen használható tablet, az érintőképernyő minden előnyével és hátrányával.

A kijelző összetapicskolását megelőzendő, ebben a formában kifejezetten hasznos lehet a készülékhez járó ASUS Pen használata, így jó eséllyel az érzékenyebb lelkületűek sem fognak betikkelni a zavaró kis ujjlenyomatoktól. Bár az alsó és felső részt alapállapotban egy mágnes rögzíti egymáshoz, a laptop mégis kényelmesen nyitható, tabletként használva azonban sajnos - és ezt tényleg őszintén hiányoltam belőle, - a két rész már nem rögzül egymáshoz olyan stabilan. Ebben a helyzetben egy pár milis laza eltartást tapasztalhatunk a két rész között, ami apróságnak tűnhet ugyan, de a kreatív szerkesztés során néha azért zavaró lehet.

Dolgozz és alkoss egyszerre

Kényelmes csatlakoztathatóság

Az ASUS ZenBook Flip 13-at a szupervékony, mindössze 13,9 mm-es készülékház ellenére sokféle I/O-porttal látták el a minél egyszerűbb és gyorsabb csatlakoztathatóság érdekében. Így erre sem szórakozás, sem pedig a munkavégzés során nem lehet panaszunk, úgy ahogy a teljesítményre sem, hiszen a 10. generációs Intel Core i7-1065G7 processzor az általános feladatokra több mint elegendő, de a kreatív, tervező, vagy képszerkesztő feladatok során sem fog cserben hagyni.

NumberPad

A ZenBook Flip 13 ezen felül pedig már elérhető az innovatív ASUS NumberPad 2.0-val is, ami tulajdonképpen nem más, mint egy LED-es megvilágítású, numerikus billentyűzettel ellátott, kétfunkciós érintőpad, ami amellett hogy tök vagányul néz ki, nagyban megkönnyíti a számolással járó feladatvégzést is. Az egész ráadásul úgy van kitalálva, hogy a kurzorvezérlés meglepő módon akkor is hibátlanul működik, ha a NumberPad aktív, így nem kell állandóan ki-be kapcsolgatnunk ezt a funkciót.

Gyorstöltő technológiájának köszönhetően 60%-ra tölthető fel mindössze 49 perc alatt, normál munkavégzés mellett pedig nagyjából 5-6 órát bír töltés nélkül, ami akár egy hosszabb utazásra is bőven elegendő - de ugye hova is kirándulna az ember lánya ilyen vészterhes időkben... Amikor viszont végre útra kelhetünk, akkor igazán fogjuk értékelni az ASUS USB-C Easy Charge-ot, ami a bármikori kényelmes töltés érdekében a szabványos USB-C töltők széles körével működik együtt.

Összeségében az ASUS ZenBook Flip 13 egy nagyon kompakt kis gépezet lett, elegáns megjelenésével, praktikus kialakításával és rendkívüli sokoldalúságával pedig még a kicsivel 420 ezer feletti ár ellenére is biztosan sokak karácsonyi kívánságlistáján szerepel majd.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!