Soha ne öntsd ki a krumpli főzővizét: hihetetlen, mi mindenre használhatod

Fogadjunk, hogy te is egyből megszabadulsz a főzővíztől, mihelyst megpuhultak a krumplik – pedig nem is sejted, mennyi mindenben lehet a segítségedre a háztartásban!

Értékes kincs lehet a mindennapokban

A burgonya minden háztartás alapvető, szinte nélkülözhetetlen élelmiszere, és nem véletlenül: rendkívül sokoldalúan felhasználható, olcsón beszerezhető, laktató, és számtalan módon elkészíthető. Sőt, a magyar konyha klasszikus fogásainak egyik leggyakoribb, szinte kötelező komponense: gondoljunk csak a krumplipürére, a paprikás krumplira, a rakott krumplira vagy éppen a vasárnapi sült hús mellé kínált aranyszínű, ropogós petrezselymes újkrumplira. Azonban még a legrutinosabb háziasszonyok is hajlamosak olykor elfeledkezni arról, hogy a krumpli nemcsak önmagában járulhat hozzá az ételekhez, hanem az elkészítéséhez használt főzővíz is rejthet meglepetéseket – lehet, hogy ez furcsán hangzik, hiszen legtöbben egyszerűen a lefolyóba öntjük, amint megfőtt benne a burgonya, pedig ez a látszólag jelentéktelen folyadék valójában sokkal értékesebb, mint azt elsőre gondolnánk. Sőt, úgy is mondhatnánk, hogy a főzővíz igazi „csodaszerként” is megállja a helyét: tudniillik, amikor a gumók lassan, csendesen főnek a forró vízben, a puhulási folyamat során rengeteg hasznos anyag is kioldódik belőlük, a krumpli ugyanis gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A benne található C-vitamin, amely közismerten erős antioxidáns, segíti az immunrendszer működését és támogatja a szervezet védekezőképességét, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a burgonya továbbá bővelkedik káliumban, amely a puffadás csökkentésében és a sejtek egészséges működésében játszik szerepet – sőt, még a banánnál is több káliumot tartalmaz! Ezen kívül található benne B6-vitamin, vas, sőt fehérje is, melyek mind-mind szép lassan átkerülnek a főzővízbe. Ez az aranyló, kissé zavaros folyadék tehát egyfajta tápanyagbombaként is értelmezhető, mely a krumpli jótékony hatóanyagait rejti magában – nem is csoda, hogy a tészta főzővízéhez hasonlóan sokan „folyékony aranyként” emlegetik. A különbség azonban mégis szembetűnő: míg a tésztavíz főként keményítőt tartalmaz, a krumpli főzőleve emellett sokkal gazdagabb a különféle tápanyagokban, hiszen már maga a növény többféle vitamint és ásványi anyagot hordoz. A Potatoes USA kutatói is hangsúlyozzák: a krumpli nem csupán egy hétköznapi, teljesen általános zöldség, hanem egy komplex, tápláló alapanyag, melynek minden része – igen, még a főzővize is – értékes lehet. De hogy pontosan hogyan, valamint mire lehet ezt a különleges levet felhasználni? Galériánkban felsoroljuk!

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

Leadfotó: 123rf

Forrás: Woman's World

Oldalak

Christmas
A karácsony közeledtével mindenki a tökéletes mézeskalács titkát keresi, és szerencsére létezik is egy különleges, mégis filléres hozzávaló, amely valóban vajpuhává varázsolja az ünnep legnépszerűbb...
Sztárok
A legendás divatház alapítója, Carolina Herrera rendkívül büszke nagymama, elképesztően gyönyörű, 21 esztendős lányunokája ugyanis komoly mérföldkőhöz érkezett.
Sztárok
Nemrég véget ért a TV2 nagysikerű realityje, a Házasság első látásra harmadik évada, ám az egyik legígéretesebbnek hitt páros, Deák Rebeka – vagy ahogy sokan ismerik, Becca – és Horváth Zsolt...
Fashion&Beauty
Ha a téli hónapokban egy kis luxust és melegséget szeretnél csempészni a körmeidre, nincs jobb választás, mint a csokoládé árnyalatai. A gazdag barna tónusok, a bársonyos finish és a finom arany vagy...
Lifestyle
Valaki vagy valami a felszínre hozza, amit a Skorpió elnyomott. Napi horoszkóp.
Sztárok
Míg a hercegné zöldben, családja, Vilmos, György, Sarolta és Lajos talpig kékben kápráztatták el a királyi család rajongóit a Westminster apátságban ma este.