Lifestyle

Karikó Katalin elárulta, mi segített neki elérni céljait, és ezzel megváltoztatni a világot

Karikó Katalin kedden megkapta az Európai Szabadalmi Hivatal Európai Feltalálói Díját több évtizedes kutatói pályájának elismeréséül.

Újabb elismerést kapott Karikó Katalin

Karikó Katalin mRNS vakcina elismerés kutatás feltaláló magyar büszkeség 2022 koronavírus

Forrás: MTI/Cseke Csilla

Több, mint négy évtizedes kitartó, tudományos és kutatómunkájának eredményeként Karikó Katalin sikeresen dolgozott az mRNS terápiás alkalmazásában rejlő lehetőségeken, amellyel nem csak a COVID-19 elleni küzdelem vakcinájának megszületésében volt aktív szerepe, hanem új perspektívákat nyitott egyéb betegségek kezelésében is.

Az 1990-es évek óta tartó elkötelezett munka központjában az a felismerés állt, mely szerint a testbe fecskendezett szintetikus mRNS speciális fehérjék termelését eredményezi – írja közleményében az LA Communications Kft.

„Azzal a vízióval, hogy az mRNS-molekulával jelentős sikerek érhetőek el a gyógyításban, Karikó Katalin olyan pályára állította az orvostudományt, amely messze túlmutat napjaink jól dokumentált, egészségügyi területen jegyzett sikerein”

– mondja António Campinos, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke, aki hozzátette:

„A tudomány iránti elkötelezettsége és kitartása, valamint kutatásainak úttörő szemlélete hozta azt az áttörést jelentő innovációt, amely szerte a világon új perspektívákat nyit meg az emberi egészséget fenyegető veszélyek elleni küzdelemben.”

Karikó Katalint az Európai Feltalálói Díj 2022 hibrid formátumú átadó ünnepélyén tüntették ki, melyet az egész világról számos érdeklődő követhetett nyomon. A díjat – mely Európa egyik legtekintélyesebb innovációs elismerése – olyan feltalálók kapják, akik kivételes tudásukkal hozzájárultak a társadalom fejlődéséhez.

Karikó Katalin harmincas listája

A COVID-19 vakcinán túl Karikó kutatásai utat nyitottak a módosított mRNS-en alapuló orvosi kezelések széles skálája felé. Jelenleg is különböző kutatások folynak többféle daganatos betegség terápiás vakcináinak, valamint szív- és érrendszeri betegségek és anyagcserezavarok kezelésének kifejlesztésére. A kutató saját listája szerint körülbelül harminc módosított mRNS-alapú terápiát szeretne fejleszteni a jövőben.

Elkötelezettségét és hitét Karikó Katalin így kommentálta:

„Fontos, hogy a negatív stresszt pozitívra tudjuk változtatni, hiszen szükség van izgalomra, várakozásra, hogy meg tudjuk élni egy kísérlet eredményességét. Kutatóként ez az izgalom visz előre céljam megvalósításakor.”

– mondja.

Karikó Katalin magyar tudós kutató feltaláló koronavírus mRNS vakcina védőoltás COVID-19 áttörés 2022 elismerés Magyarország

Forrás: MTI/EPA/EFE/Eloy Alonso

„A stressz mellett a kritika kezelése a másik legfontosabb, hiszen az építő kritikára mindig odafigyeltem, azonban a többit általában teljesen figyelmen kívül hagytam… mindig ez vitt előre.”

– tette hozzá.

Amikor még csak tervezik a párok a családalapítást vagy amikor már úton van a család legújabb tagja, a leendő szülők részletes és gyors eredményeket szeretnének kapni a megszületendő kisbabájuk egészségi állapotáról.

Leadfotó: MTI/Cseke Csilla

Oldalak

Lifestyle
Utazás
November végén fehérbe öltözött az ország, és úgy tűnik, a havazás mértéke december első felében sem fog csökkenni.
Sztárok
A Desperado és az Alkonyattól pirkadatig 57 esztendős sztárja megállította az idő kerekét: fiatalosabb, üdébb és stílusosabb, mint két évtizeddel ezelőtt!
Sztárok
John Denver dallamos, könnyed folk-pop dalai évtizedeken át szerepeltek a slágerlistákon: az amerikai countryénekes a hetvenes években élte a fénykorát, és valószínűleg mind a mai napig lubickolna a...