Lifestyle

Gyümölcs vacsorára? Szakértő magyarázza el, miért nem teljesértékű étkezés egy tál lédús gyümölcs

Vajon megfelelő étel a gyümölcs vacsorára? Hát, a válasz az, hogy attól függ. És azt, hogy mitől függ, most dr. Takács Hajnalka dietetikus magyarázza el.

Dr. Takács Hajnalka dietetikus

Táplálkozással kapcsolatos problémák megoldásában, illetve a megfelelő testsúly elérésében segítek pácienseimnek. A személyes tanácsadás kiterjed az egészségesektől egészen a műtét utáni rehabilitáción levőkig.
Személyre szabott étrend kialakításával támogatom azokat, akiknek kialakult betegség – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés stb. – miatt van szükségük életmódváltásra, táplálkozási szokásaik megváltoztatására.
A tényeken alapuló orvostudományban (Evidence-Based Medicine) hiszek - pácienseimnek átadott információim minden esetben a szakma álláspontját és a bizonyítékokkal alátámasztott kutatási eredményeket tükrözik.
Amennyiben személyre szabott tanácsra van szükséged, keress bátran az alábbi Facebook oldalon: www.facebook.com/dietetikusod. További tartalmakért látogass el Instagram oldalamra: www.instagram.com/dietetikushajni.

A vacsora is fontos, nem csak a reggeli

A vacsora fő szempontja, hogy tápanyagot biztosítson a szervezet egészséges működéséhez!

A vacsorának tartalmaznia kell:

  • komplett fehérjeforrásokat-amik minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, melyeket szervezetünk nem állít elő, csak kívülről tudjuk bevinni. Ezt a gyümölcs nem tudja, hiszen csak szénhidrátot tartalmaz, azt is cukor-bár természetes cukor- formájában.
  • rostokat: ezek forrásai a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, ám mindezek az energiát adó tápanyagaink közül leginkább szénhidrátokat tartalmaznak.
  • Szénhidrátanyagcsere zavarnál a szénhidrátok esti beviteli mennyiségére mindenképpen extrán ügyelnünk kell. Emiatt a megfontolás miatt a legjobb, sovány fehérjeforrások (csirke, hal, sovány sajt stb) mellé jobban járunk, ha párolt gyümölcs vagy rizs helyett zöldségeket fogyasztunk nyers vagy grillezett formában. Nem a szénhidrátok elhagyására van szükség, ám mindenképpen korlátoznunk kell fogyasztásukat.

A vacsoránál, amire figyelnünk kell:

  • a kalóriabevitel mindenképpen legyen kevesebb, mint ebédnél. Hiába bír alacsony energiatartalommal a gyümölcs, ha csak egy tál epret ennénk vacsorára az egészségmegőrzéshez szükséges fehérjék bevitele elmaradna, a vércukorszint túl gyorsan megemelkedne és az inzulinválasz is megugrana!

Lapozz!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Nincs is annál szörnyűbb, mint amikor az esküvő küszöbén toporogva tudjuk meg, hogy az személy, akiket életünk párjának gondoltunk, csúnyán elárult minket.
Sztárok