Gyümölcs vacsorára? Szakértő magyarázza el, miért nem teljesértékű étkezés egy tál lédús gyümölcs

Vajon megfelelő étel a gyümölcs vacsorára? Hát, a válasz az, hogy attól függ. És azt, hogy mitől függ, most dr. Takács Hajnalka dietetikus magyarázza el.
Dr. Takács Hajnalka dietetikus
Táplálkozással kapcsolatos problémák megoldásában, illetve a megfelelő testsúly elérésében segítek pácienseimnek. A személyes tanácsadás kiterjed az egészségesektől egészen a műtét utáni rehabilitáción levőkig.
Személyre szabott étrend kialakításával támogatom azokat, akiknek kialakult betegség – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy alulműködés stb. – miatt van szükségük életmódváltásra, táplálkozási szokásaik megváltoztatására.
A tényeken alapuló orvostudományban (Evidence-Based Medicine) hiszek - pácienseimnek átadott információim minden esetben a szakma álláspontját és a bizonyítékokkal alátámasztott kutatási eredményeket tükrözik.
Amennyiben személyre szabott tanácsra van szükséged, keress bátran az alábbi Facebook oldalon: www.facebook.com/dietetikusod. További tartalmakért látogass el Instagram oldalamra: www.instagram.com/dietetikushajni.
A vacsora is fontos, nem csak a reggeli
A vacsora fő szempontja, hogy tápanyagot biztosítson a szervezet egészséges működéséhez!
A vacsorának tartalmaznia kell:
- komplett fehérjeforrásokat-amik minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, melyeket szervezetünk nem állít elő, csak kívülről tudjuk bevinni. Ezt a gyümölcs nem tudja, hiszen csak szénhidrátot tartalmaz, azt is cukor-bár természetes cukor- formájában.
- rostokat: ezek forrásai a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, ám mindezek az energiát adó tápanyagaink közül leginkább szénhidrátokat tartalmaznak.
- Szénhidrátanyagcsere zavarnál a szénhidrátok esti beviteli mennyiségére mindenképpen extrán ügyelnünk kell. Emiatt a megfontolás miatt a legjobb, sovány fehérjeforrások (csirke, hal, sovány sajt stb) mellé jobban járunk, ha párolt gyümölcs vagy rizs helyett zöldségeket fogyasztunk nyers vagy grillezett formában. Nem a szénhidrátok elhagyására van szükség, ám mindenképpen korlátoznunk kell fogyasztásukat.
A vacsoránál, amire figyelnünk kell:
- a kalóriabevitel mindenképpen legyen kevesebb, mint ebédnél. Hiába bír alacsony energiatartalommal a gyümölcs, ha csak egy tál epret ennénk vacsorára az egészségmegőrzéshez szükséges fehérjék bevitele elmaradna, a vércukorszint túl gyorsan megemelkedne és az inzulinválasz is megugrana!
Lapozz!