Ennyi cukor van a kedvenc gyümölcseinkben - Itt vannak a pontos adatok
Sokszor ajánlottuk már, hogy ha édesszájú vagy, de a diétádba nem fér bele a csokievés, fogyassz gyümölcsöket. Van ugyanis közöttük jópár, ami szeretnivalóan édes, és simán elfeledteti veled, hogy Nutella is van a világon. Azt azonban sokan nem tudják, hogy a gyümölcsben lévő fruktóz is hizlalhat, így jobb odafigyelni. Mutatjuk a gyümölcsök cukortartalmát!
Hizlal a fruktóz vagy sem?
Régóta megy a vita arról, hogy a fruktóz hizlal vagy sem, és mára már inkább afelé hajlanak a szakemberek, hogy igen, hizlalhat. A fruktóz vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. A szervezetben a gyümölcscukornak szőlőcukorrá való átalakulása enzimes hatásra megy végbe, így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása után, lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor, írja a Wikipédia.
A fruktózt az inzulintól függetlenül használja fel a szervezet: a fruktóz szelektíven a máj glikogénraktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor triglicerideket állít elő belőle a szervezet, azaz zsírrá alakul; a túlzott fruktózbevitel hatására fokozódik a zsírdeponálás a szervezetben.
Természetesen rengeteg gyümölcsöt kellene megenned ahhoz, hogy drasztikusan meghízz, ráadásul a bennük lévő természetes fruktóz egészségesebb a glukóz-fruktóz szirupnál, amit különféle élelmiszerek édesítésére használnak. Ennek ellenére nem árt tisztában lenni vele, az adott gyümölcsben mennyi cukor van - ha ezt tudod, még egészségesebbé teheted az étrendedet, és jobban odafigyelhetsz arra, hány kalóriát fogyasztasz.