Ez a csúf igazság az étolajról: károsabb, mint gondolnánk - íme, a legjobb alternatívák

Fontos, hogy a megfelelő olajat válasszuk az adott ételhez és főzési módhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a táplálkozásunkból, és hozzájárulhassunk egészségünk megőrzéséhez.

Nem mindegy, mivel főzöl

Az egészséges életmód és a táplálkozás egyre nagyobb szerepet kap a mindennapjainkban. Az emberek egyre tudatosabban választják meg, mit tesznek az asztalukra, és egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy milyen alapanyagokat használnak a főzéshez. Az egyik legfontosabb ilyen alapanyag a főzőolaj, amely szinte minden konyhában megtalálható, és az ételek elkészítésének szerves része.

Az étolajok, különösen a finomított növényi olajok, mint a szója-, kukorica-, és napraforgóolaj, káros hatásai közé tartozik, hogy magas hőmérsékleten történő főzés során transzzsírsavak keletkezhetnek bennük. Ezek a transzzsírsavak növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a szervezetben. Emellett ezek az olajok gyakran omega-6 zsírsavakban gazdagok, amelyek túlzott fogyasztása elősegítheti a gyulladások kialakulását és hozzájárulhat az elhízás, cukorbetegség és más krónikus betegségek kialakulásához. Az ilyen olajok rendszeres fogyasztása hosszú távon súlyosan károsíthatja az egészséget.

Az utóbbi években azonban egyre több szó esik arról, hogy melyek a legegészségesebb olajalternatívák, amelyek nemcsak ízletesek, hanem táplálóak is.Segítünk eligazodni a választékban, részletek a galériában!

Az olívaolaj, különösen az extra szűz olívaolaj, régóta ismert egészségügyi előnyeiről. A mediterrán diéta alapkövének számító olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Antioxidánsokban, például E-vitaminban és polifenolokban is bővelkedik, amelyek segíthetnek a sejtkárosodás megelőzésében és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Az olívaolaj használata salátákhoz, párolt zöldségekhez vagy akár mártásokhoz kiváló választás lehet, de hőállósága miatt sütéshez is alkalmas.
Kattints a további képekért!

Egyáltalán ehető-e a kicsírázott burgonya? Mikortól érdemes inkább megválni tőle? Íme, a válaszok.

Leadfotó: 123RF

VIA

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Rengeteg bizarr dologról számolnak be azok, akik Magyarországon megpróbálják visszaváltani a műanyag palackokat. Inkább katasztrofálisan indul ez az egész, mint gördülékenyen.
Home&Design
Nincs megállás, és még több pokoli nap vár ránk sajnos az időjárás előrejelzés szerint. Nehéz meglenni klíma nélkül, de figyelnünk kell arra is, hogy ez az időszak ne dobja meg nagyon a...
Sztárok
Noha a címlapokon ma már inkább fia, Charlie Sheen szerepel, a filmtörténelem szempontjából mégis Martin Sheen alkotott maradandóbbat, hiszen olyan klasszikus alkotásokban játszott, mint az...