Lifestyle

Itt van a csillagászati tavasz első napja: ha babonás vagy ezekről tudnod kell

Mikor van hivatalosan a tavasz első napja? Többször is lehet attól függően, hogy a csillagászatit, vagy éppen a naptári dátumot nézzük. Mint ahogy minden különleges napra, erre is jutottak népi hiedelmek és babonák, amelyekre mindenképp érdemes egy kicsit jobban odafigyelni. Mutatjuk, hogy melyek ezek!

Március 21.

Csillagászati szempontból - hivatalosan - március 21-én köszönt be a tavasz, ugyanis ezen a napon a Nap az Egyenlítő magasságában halad át az égen, sugarai merőlegesek a föld forgástengelyére, keleten kel és nyugaton nyugszik, a nappalok, valamint az éjszakák hossza az egész bolygón egyenlő. Innen ered a neve a „napéjegyenlőség” is. Mi általában naptár szerint március elsejére tesszük a tavaszt, de valójában mind a kettő megoldás helyesnek mondható. A kínaiak a keltákhoz és rómaiakhoz hasonlóan február elejétől számítják, vagyis a tavasz félidejébe eső napéjegyenlőségi napot az évszak csúcspontjaként ünneplik. A népi hiedelmek szerint március 21-e Nursiai Szent Benedek napja, amelyből kiderülhet, hogy milyen időjárásra számíthatunk az elkövetkező hetekben és hónapokban. Részletek a galériában!

Ha esetleg villámlik és dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár.
Kattints a további képekért!

Ne lepődj meg, hogy rosszul alszol, ha még ezen a teszten is elbukik a párnád.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Varga Csaba pótolólagos oxigén és serpák nélkül szeretne feljutni a Himalája 8125 méter magasban található Nanga Parbat csúcsára.
Lifestyle
Gyönyörű júniusi reggelre ébredhettünk ma. Kezdhetnénk így is ezt a cikket, ez azonban sajnos nem igaz.
Fashion&Beauty
Mutatjuk a 2023-as nyári manikűrtrendeket, amelyek között biztosan találsz neked valót.