Hirdetés

Egészség vagy élvezet? Mi azt mondjuk, mindkettő!

„A szépségért szenvedni kell” – tartja a mondás, és sokan büszkék is rá, hogy mi mindent megvonnak maguktól a siker érdekében. Pedig az önsanyargatás néha nem csak felesleges, de igazán káros is lehet.

Vissza a suliba!

Kezdjünk egy találós kérdéssel: Évi és Bea elhatározza, hogy idén tavasszal együtt lendül formába. Ugyanazt az edzéstervet választják, de míg Évi minden nap végigcsinálja a programot, Bea heti 2 napot meghagy pihenőnek. Feltéve, hogy egyéb dolgokban – alkat, táplálkozás stb. – nincs köztük különbség. A kérdés: mennyivel lesz jobb formában Évi a program végén?

A tankönyvi választ mindenki tudja: hét edzés 40%-kal több, mint öt – tehát Bea valamikor a hatodik héten lesz olyan formában, mint Évi négy hét után. Csakhogy a kérdés becsapós: Évi meglepve tapasztalja, hogy Bea jobban teljesít.

Hogy miért?

A heti kétszeri „szabadnap” ugyan kiesést jelent Bea számára, viszont ez a kis pihi az, ami elviselhetővé teszi számára az egész programot. Évinek ugyanakkor sokkal nagyobb elszántságra van szüksége, hogy minden áldott nap mozogjon, ezért kevésbé teljesít az egyes edzéseken („ugyan már, így is sokkal többet edzek, mint Bea”), és néha extra sütikkel is jutalmazza magát, hiszen „ennyi mozgás mellett tuti belefér”.

Ez persze még mindig jobb, mintha félúton rádöbbenve arra, hogy mit is vállalt be, feladná az egészet, pedig „csak” meg kellett volna találni az arany középutat az egészség és az élvezet között.

Természetesen a fenti stratégia az élet minden területén alkalmazható. Nyelvet tanulni például sokféleképp lehet, de ha szótár-biflázás helyett vicces videókat nézünk az adott nyelven, akkor jól is érezzük magunkat közben – így nem veszítjük el a lendületünket az első néhány új szó után.

Csak egy kis kreativitás

Mindez sokszor némi találékonyságot igényel: viszonylag adja magát, hogy hallgassunk zenét futás közben és így csempésszünk a rutinba egy kis élvezetet, de mi a helyzet mondjuk a mindennapos (amúgy egészséges) lépcső-mászással? Erre is van megoldás: Németországban eszeltek ki például egy olyan lépcsőt, aminek a fokai zongorabillentyűként működnek, így zenélhetnek rajtuk azok, akik nem a mozgólépcsőt vagy a liftet választják, hanem az egészségesebb utat.

Egészséges élvezet (x)

Nekünk azonban szerencsére nem kell Németországig utaznunk, ha az egészséges életmód mellett egy kis élvezetre is vágyunk, hiszen már itthon is a boltokba került az új Danone Activia Fusion joghurt, amely egy joghurt- és egy gyümölcsrétegből áll!

Minden pohár joghurtrétege a hagyományos joghurtkultúrák mellett 4 milliárd Bifidus Actiregularist is tartalmaz és 150 mg kalciumot, míg az alsó gyümölcsréteg kétféle izgalmas ízű gyümölccsel (például licsivel és málnával vagy őszibarackkal és ananásszal) kényeztet minket.

Te is Kipróbálnád?

Akkor töltsd le a kedvezményes kupont most!

Fotók: evolllution.com, foreverfit.no

Szólj hozzá Te is!