Hirdetés

Freshka-lányok: Minket mindig előremozdítottak a nézeteltérések

A kézműves, designer világban a kreativitásban, tehetségben nincs hiány nálunk. De hogy vicces-bájos külsejű, egyedi horgolt figurák készítésével egy majd’ száz nagymamát foglalkoztató vállalkozást hozzon össze két nő, az már szokatlan teljesítmény. A designer Donner Andrea és az eredetileg történelemtanár Mike Tünde, a Freshka két alapítója épp ezt tette.

"Összességében elégedettek vagyunk"

Vissza tudtok emlékezni az első pillanatra, amikor megtapasztaltátok a közös munkátok sikerét?

Mike Tünde: Nagyon hamar jött, és hasonlóan éltük meg. Amikor megszületett Zebulon, az első figura, és megjelent az első kollekciónk, szerettünk volna bejutni a WAMP-ra (vasárnapi művészpiac). Talán még nem is készültek el a hivatalos fotók, amikor jött a felkérés a piac szervezőitől. Látták, kik vagyunk, mit csinálunk, és meghívtak minket. Ez egy egyértelmű pozitív visszajelzés volt rögtön az elején.

Munkát adtok közel száz nagymamának, megváltozott munkaképességű nőnek. Afrikai árvaházat támogattatok, csapatépítő tréningeken kórházi falakra festettetek mesevilágot. Láthatóan fontos nektek a társadalmi szerepvállalás. Segíthette ez a Freshka gyors felfutását?

Donner Andrea: Azt nem tudom, hogy a sikerünkre van-e igazán hatása. Bár nem ezzel az elhatározással futottunk neki, kiderült, hogy a nagymamák a mi embereink. Nagyon szeretnek velünk dolgozni, mert hasznosnak érzik magukat, olyasmit csinálnak, amit amúgy is, csak most egy kis pénzt is kereshetnek vele. Bármikor horgolhatnak, például amikor délután letették az unokát aludni, vagy utazás közben. Nekünk pedig ők jelentik a szuper munkaerőt, mert húsz-harminc év horgolói tapasztalattal bírnak, ami a fiataloknak kevésszer adatik meg. Emellett meg nekünk tényleg fontos, hogy ahogy tudunk, támogassunk. Tény, ez ismertséget is hoz a cégnek, új közegeket érünk el egy-egy akcióval, vagyis mindkét félnek jó.

Bár gimnáziumi iskolatársak voltatok, a közösségi média hozott újra össze titeket, amit aktívan használtok a márkaépítésben is. Például legutóbb egy kedves videóval kampányoltatok, hogy kijuthassatok a nürnbergi nemzetközi játékkiállításra. Sikerült célt érnetek?

Andrea: Nem, de akik próbálkoztak már itthon közösségi finanszírozással, azok óva intettek attól, hogy csodát várjunk tőle. Összességében elégedettek vagyunk a kampánnyal, jót tett a cégünk ismertségének. De számolnunk kellett volna vele, hogy itthon nem nyúl mindenki könnyen a zsebébe anélkül, hogy bármiféle ellenszolgáltatást kapna érte.

Fotók: Femcafe/Debreczeni Zita

Oldalak

Szólj hozzá Te is!