Tavaszcsalogató virágok- Szobanövények, amik vidámságot csempésznek a lakásba

A hideg időnek korán sem inthetünk búcsút, de a virágárusoknál már megjelentek a tavasz hírnökei, a cserepes virágok. Kis odafigyeléssel sokáig lehetnek a lakás díszei, ezért összegyűjtöttük a legnépszerűbbek kényes pontjait.

Jácint

A gyönyörű, csengettyűs virágú növény nem csak a szépségével bűvöli el a körülötte lévőket, hanem a gyors fejlődésével is. Gyakran úgy kapható, hogy a takarólevelek alól még ki sem bújtak a bimbók, de pár hét alatt a virág szárba szökken, és teljes pompájában csodálhatjuk. A gyerekek imádják, hogy egy növény teljes fejlődését nyomon követhetik, így tanító célzattal sem utolsó beszerezni egy tő jácintot. Ráadásul ez egy megtérülő befektetés, mivel hagymás növény, így megfelelő gondozás mellett évekig minden tavasszal csodálhatjuk. Fontos, hogy a félárnyékos helyet kedveli, és ne öntözzük túl, mert a hagymája könnyen rohadásnak indulhat.

Százszorszép

A százszorszép nemesített verziója egyre gyakrabban feltűnik a virágárusok kínálatában. Pomponszerű virágai a fehértől indulva a sötét rózsaszínig terjedő skálán rendkívül változatos árnyalatokban pompázhatnak. A mezei százszorszéptől eltérően ezek a növények akár kora nyárig is megőrzik a virágzatuk tartását, és a cserépből akár balkonládába vagy a kertbe is kiültethetők. A betegségeknek ellenállnak, azonban sem a tűző napot, sem a pangó vizet nem kedvelik. Figyeljünk a locsolásnál, hogy ne álljon vízben a földje, inkább többször adjunk neki kevesebb vizet.

Ibolya

A tavasszal az első virágzók között megjelenő illatos ibolya a védett helyeket kedveli, ezért a lakásban nagyon jól érzi magát. Kevesen tudják, de ha nagyobb cserépbe ültetik, a tavasz végén akár dupla annyi virágot is hozhat, hiszen megfelelő körülmények között nagyon szapora növény. A virágok kb. 7 cm magasak, de rengeteg van belőlük, amik mennyei illattal töltik be az egész lakást. Leggyakrabban a sötétlila színűvel találkozhatunk, de halványlila, sőt fehér verziója is van. Szereti a tápanyagban gazdag földet, ezért ha tápsózzuk, tartósabb és szebb virágokat fog hozni.

Fotó: flowermeaning.com, floradania.dk

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!