Home&Design

A kertek örökös díszei: szobrok az örökzöldek mellett

A kőszobrok nemcsak esztétikai szépséget kölcsönöznek kertünknek minden évszakban, hanem kulturális, vallási jelentőséggel és mitológiai szimbolikával is bírhatnak.

Időtakarékos kerti díszek

A minimalista pihenőkertek szinte kötelező dekorációs elemei a kőből vagy fémből készült szobrok. Ezekkel a dekorációkkal a telepítés után már egyáltalán semmi dolgod nem lesz, nem úgy mint az állandó gondozást igénylő virágágyással. A szobrokon bármikor megpihentheted a tekinteted, és ezért cserébe nem igényelnek sem locsolást, sem gyomlálást.

A túlszínezett kerti törpék időszaka szerencsére leáldozni látszik, és egyre több kertben látni a környezetbe illő, ízlésesen elhelyezett kőszobrokat. A kert stílusa, mérete és arányai szerint érdemes kiválasztani mindig a dekorációs elemeket, amelyek bírhatnak szimbolikus jelentéssel, ábrázolhatnak különböző állatokat, valamint mitológiai motívumokat is megtestesíthetnek.

A kevesebb több

A kerti harmóniájának megteremtéséhez nem szükséges sok dekorációs elem. Egyre népszerűbb a “békénhagyott kert” típusú kertészkedés. Az ilyen kertekben hagyják érvényesülni az őshonos növényeket, nem telepítenek pázsitot, virágágyásokat és nem metszik rendszeresen a nagyobb bokrokat és fákat sem. Éppen csak annyit változtatnak a környezeten, ami ahhoz szükséges, hogy a megálmodott pihenőhelyet kialakítsák benne. Az ilyen kerteknek szintén tökéletes díszei a kerti szobrok.

Fontold meg a kerted témáját!

Ahhoz, hogy egy elbűvölő kertet hozz létre, fontos, hogy figyelembe vedd kerted általános témáját. Legyen az egy Zen kert, vidéki stílusú paradicsom, vagy modern táj, mindig lesz hely benne egy kerti szobornak, ami akár készülhet fémből is, ha modern vagy rusztikus hatást szeretnél becsempészni. Ha imádsz jógázni, akkor a Buddha szobrok között érdemes keresgélni, mag ha kortárs művészetért rajongsz, akkor rozsdás fém dekorációk közül is választhatsz.

A méret számít: Találd meg a megfelelő arányokat

A kerti szobor mérete jelentős szerepet játszik abban, hogy látványos lesz-e a hatás.Természetesen nem fontos, hogy mindenképpen domináljon, elhelyezheted kissé rejtve is ha izgalmas hatást szeretnél elérni. Ha pihenőhelytől vagy a kerti utaktól távolra szeretnéd telepíteni a dekorációt, akkor nagyobb méretben gondolkodj, hogy látható maradjon. Ha egy közelebbi fókuszpontba tervezed elhelyezni, akkor kisebb méretű fém kerti díszek is megfelelőek lehetnek. Szerencsére a témaválaszték mellett a méretválaszték is széles, így ezen a téren sem kell kompromisszumot kötnöd majd a választásnál!

Fotó: koimania.hu

Oldalak

Home&Design
Lifestyle
Az avokádó egyike azoknak az ételeknek, amelyek számtalan egészségügyi előnnyel kecsegtetnek, ennek ellenére a legtöbb figyelem általában ízére és tápláló tulajdonságaira irányul.
Lifestyle
Sokan isznak egy pohárral lefekvés előtt abból a bizonyos italból, amely egy friss kutatás szerint nemhogy elősegíti, de még hátráltatja is az elalvást.
Fashion&Beauty
Bár az öltözködés terén sokszor tapasztalhatunk váratlan fordulatokat, ezúttal a férfi divattrendek között tűnt fel egy egészen különös kiegészítő.