A mamahotel kényelme - Sok fiatalnak eszében sincs költözni

Mindannyiunk környezetében élnek olyan húszas-harmincas, már dolgozó fiatalok, akik még nem repültek ki a családi fészekből, és az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem is akarnak. A mamahotel jelenségnek számos oka lehet, a magas albérlet és-ingatlanáraktól kezdve a kényelmes életmódig, a szülőkkel való huzamosabb együttélés azonban hosszútávon egyik esetben sem szerencsés.

Mamahotel és papabank

Az OTP Bank nemrég végzett Hello Otthon kutatásának eredményei alapján a magyar háztartások 7%-ban él olyan gyermek, aki a tanulmányait már befejezte, de saját étkezéséről, a rezsiköltségek rá eső részének fizetéséről illetve a háztartási munkák elvégzéséről nem önállóan gondoskodik. Őket nevezzük mamahoteles fiatalnak.

A papabank szintén egy nem túl kedves kifejezés arra vonatkozóan, amikor ezek a fiatalok nem csak a háztartási költségek alól mentesítik magukat az együttlakással, de további anyagi igényeik is vannak a szülőkkel szemben. Ez a jelenség már kevésbé magyarázható az albérlet- és ingatlanárak igen nagy mértékű növekedésével, jelen helyzetben inkább a fiatalok elkényelmesedéséről van szó, amit természetesen a szülők sem kezelnek kellő következetességgel.

De miért jó ez a fiataloknak?

Félreértés ne essék, egyáltalán nem az. Mi több, azon túl, hogy a mamahotel jelenség a szülőkre is jelentős anyagi többlet terhet ró, az ilyen jellegű tartós együttélés általában a családi kapcsoltokra és a fiatalok személyiségfejlődésére sincs jó hatással. Ennek ellenére - vagy éppen ezért - még megdöbbentőbb az a statisztikai adat, hogy a legtöbb ilyen fiatalnak van saját jövedelme, a napi megélhetést tekintve mégis több ponton (étkezés, házimunka, számlák fizetése) inkább az otthoni a háztartásra támaszkodnak.

Nem mindenki gondolkozik ugyanúgy

A kutatás azt is kimutatta, hogy az együttélés nehézségei ellenére a mamahotelesek közül csak minden második fiatal tervezi azt, hogy elköltözik otthonról, ők leginkább egy saját lakásba szeretnének menni, amit ezután terveznek megvásárolni. Esetükben a költözési szándékot elsősorban az önállóságra, függetlenségre való igény mozgatja, de ez több esetben nyilvánvalóan az élethelyzet megváltozásával (partnerrel való összeköltözés, házasságkötés, családalapítás stb.) is együtt jár.

Ugyanakkor a mamahotelesek jelentős hányada (30%) nem tervez elköltözni a szülőktől, és további minden ötödik bizonytalan a kérdésben. A maradás okai között az együttlakás kényelme („Elfér itt”, „Kétgenerációs családi házban laknak” stb.) mellett az anyagi lehetőség hiánya is meghatározó. S bár a felnőtt lakosság nagy többsége egyetért azzal, hogy a saját tulajdonú lakás adja meg igazán az otthon biztonságát, hasonló mértékben állítják azt is, hogy a mai fiataloknak egyre nehezebb saját lakáshoz jutniuk.

A megfelelő pénzügyi partner lehet a kulcs! (x)

„A legtöbb költözni vágyó fiatalt felkészületlenül éri az elmúlt években tapasztalható jelentős lakbér- és ingatlanár emelkedés. A Hello Otthon kutatásunk is rámutatott arra, hogy a költözés egyik legnagyobb akadálya a megfelelő anyagi háttér hiánya. Egy ilyen helyzetben válhat igazán fontossá a megfelelő pénzügyi partner kiválasztása, aki nemcsak egy-egy hitellel vagy pénzügyi termékkel, hanem szakértő tanácsokkal és teljes körű lakásmegoldásokkal támogatja az önálló élet elkezdését” – nyilatkozta Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakáshitelek Főosztályának igazgatója.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!