Online vagy aukción? Egyedül vagy ingatlanossal? - A legnagyobb dilemmák lakásvásárlás előtt

Az első lakás megvásárlása nem egyszerű feladat, de annál örömtelibb. Ha már benned is megérett a gondolat egy saját kuckó után, segítünk, mik a legfontosabb lépések, még mielőtt belevágnál a dologba.

Hol érdemes keresned?

Online portálok és banki visszavett ingatlanok

Az első dilemmát leginkább az a kérdés jelenti, hogyan is találhatunk rá legegyszerűbben álmaink otthonára. Ennek egyik leggyorsabb és leginkább áttekinthető módja az online ingatlanhirdetések böngészése. Ezeken az oldalakon részletes leírást kaphatunk az egyes eladásra kínált ingatlanokról, amikhez a legtöbb esteben fotókat is mellékelnek a lakásról, így ezek alapján már többé-kevésbé be tudjuk azonosítani, mennyire felel meg az elképzeléseinknek. A fotó nélküli hirdetéseket kezeljük óvatosan, a legtöbb esetben nyomós oka van annak, hogy az adott ingatlanról nem került fel egy darab fénykép sem!

Egy másik, kevésbé ismert lehetőség a használt és banki visszavett ingatlanok közti keresgélés, ami pénzügyileg rendkívül kifizetődő lehet, hiszen sokszor a piaci ár töredékéért kínálják ezeket a lakásokat. Megtekintésük a legtöbb esetben némi regisztrációs díjhoz van kötve, de ezzel együtt - amennyiben tényleg megbízható és leinformálható pénzügyi partnernél szerződünk - valóban teljeskörű támogatást kaphatunk az egész ingatlanközvetítési folyamat során.

Ha egy kis segítségre lenne szükséged

Egyedül vagy ingatlanossal

Szintén rendszeresen felmerülő kérdés, hogy a lakásvásárlást magán úton, vagy ingatlanos bevonásával célszerűbb-e bonyolítanunk. Ha bizonytalan vagy e-téren, mindenképp megfontolandó ingatlanszakértő segítségét kérni, aki nem csak az igényeidnek megfelelő lakást segít felkutatni számodra, de tisztában van a piaci viszonyokkal is. Az ingatlanos szakmáról persze sok rosszat is lehet hallani, de ha ez esetben is megbízható, leinformálható partnerrel szerződünk, nem kell félnünk attól, hogy átverés áldozatai lehetünk.

Keress egy jó ügyvédet!

Saját vs. irodai

Egy jó ügyvéd sosem árt - szokták mondani, - de egy ingatlan megvásárlásakor amúgy is elengedhetetlen. E tekintetben újra döntéshelyzetben találjuk magunkat: hiszen azt is el kell döntenünk, milyen ügyvédet hívjunk segítségül a jogi kérdéseket illetően. Persze ha ingatlanoson keresztül találtuk a megvásárolni kívánt lakást, akkor általában az ingatlaniroda ügyvédje is rendelkezésünkre áll, de jó ha tudjuk, hogy a legtöbb esetben nincs kizárólagosságuk a szerződéskötéseket illetően, így felkérhetjük rá a sajátunkat is.

Lakásvásárlás előtt amúgy sem árt konzultálni egy ügyvéddel, aki minden további járulékos költségről (pl.: az illeték mértékéről) is tájékoztatást ad, bekéri a lakáshoz tartozó hivatalos dokumentumokat és segít eligazodni az adásvételi szerződés megkötésében is.

Legyél tisztában a lehetőségeiddel! (x)

Ha megvan a kiszemelt lakás, de nem tudod, hogy milyen pénzügyi lehetőségeid vannak a megvásárlására, ne habozz segítséget kérni! Ma már számos pénzintézet nyújt olyan kedvező lakás előtakarékossági-, illetve hitel konstrukciókat, amikkel személyre szabottan, és jól tervezhetően juthatsz pénzhez terveid megvalósításához! A konzultáció általában nem kerül semmilyen plusz költségbe, de nagyon hasznos lehet a továbbiak során.

A szakértő szerint

Kormos Zoltán az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztály igazgatójának tapasztalatai szerint a lakáskeresők sokszor messze nem elegendő időt töltenek a megfelelő finanszírozási megoldások kiválasztásával. „Ha időben elkezdjük a felkészülést, és a pontos pénzügyi kereteink ismeretében vágunk bele a lakáskeresésbe, egyfelől jelentős összegeket spórolhatunk meg, másfelől csökkenthetjük a hitelügyintézéssel járó stresszt és bizonytalanságot. Ezért is érdemes még a lakáskeresés előtt egy közeli bankfiókban érdeklődni a személyre szabott lehetőségekről, és fióki tanácsadók segítségét kérni.”

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!