Csak semmi pánik! Így bútorozz össze a pasiddal! 5 tipp + egy kicsi

Ha unod már, hogy édesanyád demonstratíve esküvői magazinokat lapozgat; vagy ha eleged van édesapádból, aki sétáltatáskor mindig megáll a játszótérnél, hogy a kiskölykök megsimogathassák a kutyáját, nos, akkor jól érted a célzást. (x)

Otthon, édes otthon

A közös élethez és az összebútorozáshoz persze kell egy saját, önálló fészek is – kár, hogy nemcsak összebújni lehet benne végre zavartalanul, hanem nektek kell kitakarítani is. És mert a férfiak szeretik magukat racionális lényeknek feltüntetni, most kiváló érv lehet egy közös otthon mellett a „kedvező kamatkörnyezet”.

Mielőtt ilyen életre szóló döntéseket hoznál, ahogy a magánéletedben, úgy nem árt körbenézni a piacon is. Számos kitűnő honlap ad alapos összevetést. Mármint a bankok kínálta hitelkonstrukciókról… ugyanis olyan még talán nincs, ahol a pasikat hasonlítanák össze, ami ugyan elég nagy baj, de most vegyük adottnak, hogy kivel fogsz összeköltözni és változónak, hogy milyen hitelkonstrukciót fogtok igénybe venni.

Akár a támogatott, akár a piaci konstrukciót választjátok, az OTP-nél mindegyik megoldás elérhető. Hitelt sok mindenhez igénybe lehet venni: használt lakás vagy ház vásárlásához, korszerűsítéséhez, felújításához vagy bővítéséhez épp’ úgy, mint új lakáshoz vagy házhoz. Valamennyi önrészre és igazolható rendszeres jövedelemre persze mindenképpen szükség van.

Az OTP tippjei a családi kuckó megteremtéséhez:

1. Kiszámítható lakáshitel-törlesztés

A fix kamatozású hitelek esetében a bank hosszabb ideig nem változtat a kamatokon, még akkor sem, ha a piaci kamatok időközben megváltoznának. Így a törlesztő részletek a kamatperióduson belül változatlanok maradnak és könnyebb megtervezned a családi költségvetést. THM: 3,3%-9,8%*

2. Kamattámogatott hitelek

Lakáscélodtól függően, azaz hogy új vagy használt lakást szeretnél vásárolni, bővíteni vagy korszerűsíteni, maximum 10 vagy 15 millió forint összegű kamattámogatott lakáshitelt igényelhetsz. A kamattámogatott lakáshitel lényege, hogy az állam a kamattámogatás időszaka alatt (a futamidő első 5 évében, a 3 vagy több gyerekes CSOK mellett igényelt államilag támogatott hitel esetén az első 25 évében) a kamat megfizetéséhez támogatást nyújt, aminek a mértéke függ attól, hogy éppen mekkorák az állampapír-piaci hozamok, de függhet attól is, hogy hány gyermeket nevel a család. THM:2,7%-4,0%*

3. Lakáshitel Cafetéria

Munkáltatód ̶ jellemzően cafeteria-juttatásként ̶ hozzájárulhat lakáshiteled törlesztéséhez, ráadásul mindezt adómentesen. Az OTP ADLAK adómentes lakáshitel-támogatási szolgáltatáscsomagja lehetővé teszi, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló online intézhesse az ezzel kapcsolatos ügyeket. Ez az adómentes juttatási forma jelentősen kisebb munkáltatói ráfordítást igényel, mint a munkabér, vagy más béren kívüli juttatás, így akár a teljes cafeteria összeg felhasználható hiteltörlesztésre.

4. Lakástakarékpénztár

A lakástakarék egy olyan megtakarítási forma, amellyel saját vagy családtagjaid lakással kapcsolatos céljait (pl.: lakásvásárlás, felújítás, stb.) tudod finanszírozni. A számlán havonta rendszeresen elhelyezett betétek után állami támogatást vehetsz igénybe.

  • Államilag támogatott: a betét kamatozik és emellett a befizetett összegek után 30%, maximum évi 72 000 Ft állami támogatást kapsz. EBKM állami támogatással: 4,25 - 12,54%; , EBKM állami támogatás nélkül -1,64 - -0,05% .
  • Kiszámítható, mert fix összegű, havi rendszeres megtakarítás.
  • Rugalmas, hiszen te döntöd el, hogy mennyi ideig és milyen összegű befizetést vállalsz. (A feltétel legalább 45 legfeljebb 120 hónap, havonta legfeljebb 20 000 Ft befizetése.)

A megtakarítási idő leteltét követően nemcsak az általad befizetett betéteket, állami támogatást és kamatokat veheted fel, hanem legalább a megtakarítási összeggel megegyező összegű, a futamidő végéig fix kamatozású lakáskölcsönt is igényelhetsz. THM: 7,4-8,5%*

A részletes feltételek megtalálhatók a bankfiókokban, a honlapon közzétett Általános Szerződési Feltételekben és a Hirdetményekben. Az OTP Lakástakarék Zrt. megbízásából az OTP Bank Nyrt. jár el.

5. Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás, és a hirdetésben szereplő három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Új lakás építésére legfeljebb 10 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást kaphatsz, attól függően, hogy hány eltartott gyermek van a családban, vagy hány születését vállaljátok. Azok a családok, akik igénybe veszik a három vagy több gyermek esetén járó 10 millió forintos CSOK-ot, további, legfeljebb 10 millió forint államilag támogatott hitelt is igénybe vehetnek kedvezményes, 3%-os kamat és akár 25 évig tartó állami kamattámogatás mellett. THM: 2,7%-3,3%*

Reprezentatív példa: „Az OTP Otthonteremtési Hitel új lakás vásárlásra/építésre 3 vagy több gyermekes család esetén”: hitelkamat mértéke és típusa: a futamidő végéig (25 év) fix 3%-os kamat; a hitel teljes díjában foglalt díj, jutalék, költség: 165.800 Ft; a hitel teljes összege: 10 millió Ft; a hitel futamideje: 25 év (300 db törlesztőrészlet); a teljes hiteldíj mutató: 3,3%.

Használtlakás vásárlására vagy bővítésére, a már meglévő vagy a vállalt gyermekeitek számától függően legfeljebb 2 750 000 forint értékben kaphattok állami támogatást.

+ ÁFA-visszatérítés: Ha építkeztek, akkor az építési telek vásárlásról, az építéshez megvásárolt anyagokról és igénybe vett szolgáltatásokról kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összegének megfelelő vissza nem térítendő állami támogatás is igénybe vehettek legfeljebb 5 millió forint erejéig.

Ezért is érdemes már a lakáskeresés elején a megfelelő lakáshitel kiválasztásához alaposan áttanulmányoznod az OTP lakáshitel portálját vagy a HELLOOTTHON felületét.

A szakértő szerint

Kormos Zoltán az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztály igazgatójának tapasztalatai szerint a lakáskeresők sokszor messze nem elegendő időt töltenek a megfelelő finanszírozási megoldások kiválasztásával. „Ha időben elkezdjük a felkészülést, és a pontos pénzügyi kereteink ismeretében vágunk bele a lakáskeresésbe, egyfelől jelentős összegeket spórolhatunk meg, másfelől csökkenthetjük a hitelügyintézéssel járó stresszt és bizonytalanságot. Ezért is érdemes még a lakáskeresés előtt egy közeli bankfiókban érdeklődni a személyre szabott lehetőségekről, és fióki tanácsadók segítségét kérni.”

*A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értékek a 2018. március 4-től érvényes kondíciók alapján kerültek meghatározásra az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével, a feltételek változása esetén az értékek módosulhatnak. A THM értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát, továbbá nem tartalmazza a lakásbiztosítás díját, mivel az nem ismert.

Az adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az ügyfél által kiválasztott konstrukcióra az aktuális feltételek mellett adott személyre szabott ajánlatot.

Az OTP Jelzálogbank Zrt. által folyósított kölcsön esetében közvetítőként az OTP Bank Nyrt. jár el. A CSOK és az ingatlanhitel igénybevételéhez lakásbiztosítási szerződés megkötése vagy megléte szükséges. A kölcsön fedezete ingatlanra bejegyzett jelzálogjog. A bank a bírálat/hitelbírálat jogát fenntartja.

A tájékoztatás nem teljes körű, nem minősül ajánlattételnek. A részletes feltételekről tájékozódjon a honlapon közzétett vonatkozó Üzletszabályzatokból és Hirdetményekből! A Bank a bírálat/hitelbírálat jogát fenntartja.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!