Miért nézzük magunkat mindig videochat közben?

Amióta feléledt a Zoom és sok meetingnek ez a felület adott otthont, valahogy virtuális valósággá, egyfajta tükörré vált - legalábbis arra az időre, amíg aktív részesei voltunk egy-egy beszélgetésnek. Furcsa, de a videochatek is számos önértékelési problémát és önképzavart generálnak. Te például sokat nézed magad közben?

Videochat - a tükör

Ma már a különböző közösségi alkalmazásoknak megvan az a funkciója, hogy videochatelhetünk a segítségükkel. Nemcsak a FaceTime, hanem a Viber, a Messenger, a WhatsApp és a mostanában sokszor emlegetett, főként munkahelyi meetingekre használt Zoom is megfelel a célnak. A Covid a munkahelyi környezetünket is átalakította - legalábbis azok nevében írhatjuk ezt, akik hozzánk hasonlóan home office-ba szorultak. Ezzel párhuzamosan egyre gyakrabban tartott nekünk egyfajta virtuális tükröt a felsorolt applikációk egyike (esetünkben a Zoom), de hosszútávon ez önértékelési problémákhoz és önképzavarhoz vezethet, ha túl komolyan vesszük.

Szerintem hazudnál, ha azt mondanád, nem szoktad ilyen videochates helyzetekben többször csekkolni önmagad - milyen a hajad, a sminked, a ruhád, a gesztusaid és egyebek. Tudjuk, mi is ezt csináljuk. De nem muszáj ennek a beszélgetésnek munkahelyinek lenni, a baráti csevegések közepette is ugyanúgy előfordul a jelenség, amely kártékony az önbizalmunkra nézve, mert ezek az alkalmazások a kamerán keresztül sokkal kevésbé mutatnak bennünket vonzónak. Plusz itt nincsenek filterek, retusálás és utólagos szerkesztés - csak a valóság, vagy valami ahhoz hasonló.

Magamon is észrevettem egy-egy ilyen meeting és a barátnőkkel való virtuális koktélparti közben, hogy csomószor igazgatom a hajam, ide-oda dőlök a székben, váltogatom a pózokat, nézem, hogy melyik helyzetben vagyok a legcsinosabb. Ha belegondolsz, ez baromira nincs jó hatással a mentális egészségre, tök felesleges és az rendben van, hogy egyszer ellenőrzöd a külsőd egy ilyen szituációban, de aztán tedd félre az egód, a nárcizmust és foglalkozz a témával. Én is folyton ezt tanácsolom magamnak, hogy leküzdjem a rossz szokást. Szörnyű egyébként, hogy nem elég a közösségi média nyomása az önképre, még ilyen helyzetek is rombolják a magunkba vetett hitet.

Videochat

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2