Fashion&Beauty

Por vagy kapszula? Milyen kiszerelésben hatékonyabb a kollagén?

A kollagén szervezetünk egyik legfontosabb fehérjéje, és ily módon biztosítja a bőr, a körmök, a csontok, a porcok, az agy, a szív, a szem, a fogak, az izmok és a belek rugalmasságát, valamint normál működését. Kollagén nélkül a bőr száraz, a csont pedig rugalmatlan lenne. Körmeink töredeznének, izmaink pedig képtelenek lennének egészségesen növekedni. Így könnyen belátható, hogy a kollagén nélkülözhetetlen számunkra, és annak ellenére, hogy a szervezetünk maga állítja elő, egy idő után a kor előrehaladtával szükségessé válik a pótlása. (x)

Hogyan zajlik a szervezetben a kollagéntermelés?

A kollagén az egész testünkben jelen van, és a szervezetünk minden nap előállítja. A kollagént a bőr második rétegében található sejtek állítják elő aminosavak és ásványi anyagok, illetve vitaminok felhasználásával. Itt zajlik le az úgynevezett kollagén szintézis, amely során először a kollagén előanyaga, azaz a prokollagén jön létre. Ezek alkotják utána azokat a kollagén láncokat, amelyből felépül maga a kollagén fehérje. Ez egy igen összetett folyamat, amelyben nagyon fontos szerepe van a vitaminoknak – elsősorban a C-vitaminnak -, ezért elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás a kollagén termelés szempontjából is.

Miért fontos a megfelelő kollagéntermelés és bevitel?

Ahogy már a bevezetőben is említettük, a kollagén az emberi szervezet legfontosabb fehérjéje, így talán nincs is olyan szerv vagy folyamat, amely teljesen független lenne tőle. A bőr nagy részét kollagén alkotja, amely ennek köszönhetően rugalmas, hidratált és ellenállóbb az UV-sugárzással szemben. Amint csökken a szervezetünkben a kollagén szintje, megjelennek az első ráncok, a bőr veszít rugalmasságából, továbbá fakóbb és kevésbé élettel teli lesz.

kollagén termelés por kapszula

De a kollagén nem csupán a bőr esetében játszik ilyen fontos szerepet. Serkenti a köröm növekedését, és megakadályozza azok töredezését, emellett meggátolja a hajhullást, elősegíti az izmok növekedését és regenerálódását is. Növeli az izomerőt, gondoskodik a csontok, a porcok és az ízületek egészségéről, részt vesz a sejtek és a szövetek regenerálódásában is, valamint a belek egészséges működésében, és támogatja az agy és a szív működését. Ezek után nem nehéz belátni, hogy a kollagén egyenesen nélkülözhetetlen a szervezetünk számára.

Hogyan gondoskodhatunk az optimális kollagénbevitelről és termelésről?

Ugyan a szervezet saját maga állítja elő a kollagént, azonban 25 év felett rohamosan csökken az előállított kollagén mennyisége. Ennek hatását észrevehetjük a bőrünkön, az ízületeinken és tulajdonképpen az egész testünkön. Annak érdekében, hogy ezt késleltessük, gondoskodnunk kell az ideális kollagénbevitelről.

Ezt elsősorban megfelelő táplálkozással tudjuk biztosítani. A szervezet kollagén termelése serkenthető azzal, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nagy mértékben tartalmaznak glicint és prolint, melyek a kollagén legfontosabb építőelemei. Ilyen a bőrös csirke – és sertéshús, valamint a tojás, a máj, a tejtermékek, a gomba és a spárga is. A C-vitaminnak pedig a kollagén szintézisben van óriási szerepe, ezért érdemes figyelnünk arra is, hogy a C-vitamin készleteinket is feltöltsük.

ráncok ellen étkezés táplálkozás

Ha pedig úgy ítéled, hogy pusztán a táplálkozással már nem tudod biztosítani a szükséges kollagén mennyiséget, különféle étrendkiegészítők formájában is beviheted a kollagént a szervezetedbe. Szakértők szerint naponta legalább 10 gramm kollagénre van szükségünk, ezért mindenképp olyat keress, amely legalább ennyit tartalmaz.

Milyen kiszerelésben hatékonyabb a kollagén?

Kollagént ma már számos formában kaphatsz: por, kapszula, ital, italpor. Hogy ezek közül melyik a leghatékonyabb? A kollagén választásánál az elsődleges szempont nem a kiszerelés, ugyanis egyéni preferencia kérdése, hogy melyiket részesíted előnyben. A kapszula azért kényelmes, mert nem kell foglalkoznod az adagolással, a port viszont könnyedén be tudod venni a reggeli teával vagy turmixoddal is.

Sokkal fontosabb az, hogy olyan kollagént válassz, amely marhából vagy halból készül, hidrolizált, nagy tisztaságú, és adagonként legalább 5 gramm kollagént tartalmaz. Ha a kollagén táplálékkiegészítőd ezeknek a kritériumoknak megfelel, teljesen mindegy, hogy por vagy kapszula, a hatékonyságát a formája nem befolyásolja.

A kollagén a szervezet legfontosabb fehérjéje, amely a bőr, a fogak, a csontok, a porcok, az ízületek, valamint a belek, az agy és a szem egészségéért is felelős. A szervezetünk maga állítja elő, de 25 éves kor felett szükségessé válik a pótlása, mert rohamosan csökken a szintje. A kollagénbevitelt biztosíthatjuk megfelelő táplálkozással és különféle étrendkiegészítőkkel is.

Fotók: Pexels /Cottonbro/

Oldalak

Fashion&Beauty
Egészség
Sokak szerint a joghurt vagy épp a tejföl, esetleg a kefir tetején felgyülemlett lé azt jelzi, hogy a termék már rossz és nem fogyasztható, a szakember szerint ez azonban egy óriási tévhit.
Lifestyle
A tasteatlas.com nevű angol gasztroportál évente közzéteszi, hogy az egyes országokban mely helyi különlegességekért bolondulnak a külhoniak. Lássuk az idei magyar toplistát!
Sztárok
A 24 éves Noelia Voigtot tavaly ősszel, a nevadai Renóban kiáltották ki a Miss USA szépségverseny győztesének. Diadalával a fiatal nő történelmet írt, ugyanis ő volt a verseny történetének első...