Fashion&Beauty

"Van Isten, de nem öltöztetném zakóba" - Ma 83 éves Giorgio Armani

Ma ünnepli 83. születésnapját a lezser elegancia atyja Giorgio Armani, aki sosem tervezőként fogta fel munkáját, hanem a stílus és a jó ízlés felől közelítette meg az öltözködést.

83 éves a lezser elegancia atyja

"Van Isten, de sosem öltöztetném se kétsoros zakóba, se póló-farmer összeállításba. Hozzá egy kényelmes mennyei sötétkék öltöny illik." 1934. július 11-én egy észak-olaszországi kisvárosban, Piacenzában született Ugo és Maria Raimondi fiaként Giorgio Armani. 14 éves volt, mikor családjával Milánóba költözött. A középiskola elvégzése után tanulmányait a Milánói Állami Egyetem Orvosi Karán folytatta. 1953-ban azonban abbahagyta az iskolát és bevonult katonának. Leszerelését követően belépett a La Rinascente áruházhoz, ahol kirakatrendezői, majd osztályvezetői állásban részesült. Stílusérzékére nem csak az áruház vetetői figyeltek fel, hanem az akkor már híres Nino Cerutti olasz divattervező is, aki azonnal tervezői munkát ajánlott Armaninak. Cerutti használta először az akkor még ismeretlen "stylist" kifejezést Giorgiora, aki tökéletesen érezte a különböző stílusjegyeket. 1964-től az olasz divatháznál folytathatta "ruhás" pályafutását. Lehetőséget kapott, hogy az első férfi kollekcióját megalkossa, a Hittman by Giorgio Armanit. A siker nem maradt el, és innentől kezdve a tervező elindult az ismertség útján.

Az Armani stílus

A fáradhatatlan és sikeres munka mellett Armaninak nem jutott ideje a társasági életre, a baráti kapcsolatok építésére. Kissé visszahúzódó és bizalmatlan volt, aki félt a csalódásoktól. Élete mégis egyik legmeghatározóbb pillanata Sergio Galeottival való találkozása volt, amiből egy életen át tartó munkakapcsolat és barátság alakult ki. Galeotti a legnagyobb bizalmasa és támogatója volt Armaninak, akinek hatására önálló tervezőként folytatta pályafutását. 1975-ben együtt állapították meg az Armani divatházat, ahol Giorgio mint kreatív igazgató, Sergio pedig a divatház menedzsere volt. Az első megrendezésre kerülő őszi/téli kollekció már a nőknek szólt, ahol a klasszikus stílust vonultatták fel a kifutón. Tweedkosztümök, férfiszabású blézerek, és a nőies vonal is helyett kapott a lágy esésű esti viseletekben. 1979-ben Giorgio az év tervezőtehetségeként New Yorkban vehette át a Neiman Marcus Award Fashion elismerést. Valójában ekkor születik meg a Made in Italy.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotók: Zámbó Vörös Viktória

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Fashion&Beauty
Lifestyle
Az alábbi három csillagjegy egyike alatt születtél? Akkor várhatóan a te hetedet is próbatételek nehezítik meg.
Fashion&Beauty
A forró hónapok megérkezésével nemcsak a ruhatárunk frissül fel könnyed, szellős darabokkal, hanem a sminkünk is új, élénkebb és frissebb irányt vesz.
Lifestyle
A cukkini egy igazi szuperzöldség, hiszen egyrészt igencsak sokoldalú, másrészt remek hatással van az egészségre. Ráadásul gyorsan is nő, viszont ha szeretnéd, hogy egész nyáron legyen termésed, nem...