A tökéletes megjelenés ára - a brit királyi család szigorú divatszabályai

A brit királyi udvar a világ egyik legbefolyásosabb családja, nem véletlen, hogy az átlagember felnéz minden tagjára, és el is várja tőlük a példamutató viselkedést. Ezek a tekintélyes nők és férfiak azonban szigorúbb szabályok szerint élnek, mint gondolnád. Nem csupán az etikett betartására figyelnek gondosan - az öltözködés terén is határozott irányvonalat kénytelenek követni.

Kifinomult elegancia, exkluzív szettek és ami mögöttük van - a királyi család divatban sem ismer tréfát

A királyi család tagjának lenni különleges kiváltság, de fontos hagyományokkal és szigorú szabályokkal jár, amelyek közül számos az öltözködésre is vonatkozik. Az, hogy valaki alapvetően egy gyönyörű nő, sajnos nem mentesíti a kemény protokoll alól, így Katalin hercegnének, Erzsébet királynőnek, korábban pedig Meghan Markle-nek is gondosan kellett ügyelnie arra, milyen ruhát emelt ki a gardróbjából.

1. A TÁSKA BAL KÉZBEN

A kis méretű kézitáskák a királyi család nőtagjainak rendszeres kiegészítői a nyilvános eseményeken. Myka Meier - a Beaumont Etiquette szakértője - szerint a Katalin hercegné által is sokat használt úgynevezett "clutch" (magyarul olyan táska, amely könnyedén elfér a tenyérben) például mindig a bal kézbe kell, hogy kerüljön. Erre azért van szükség, mert a jobb kéznek szabadon kell maradnia az üdvözlésekhez, integetéshez.

Kate Middleton és Vilmos herceg

2. A RUHÁK ÉS A SZOKNYÁK NEM LEHETNEK TÚL RÖVIDEK

Erzsébet királynő a ruhát és a szoknyát preferálja a nadrággal ellentétben - habár Meghan korábban többször is megtörte ezt a protokollt. Minden darabnál fontos, hogy egy bizonyos hossznál nem lehet rövidebb - legtöbb esetben kicsivel térd fölé érhet, a nagyon mini fazonok a királyi család öltözködésében nem kaphatnak helyet.

Meghan Markle és Harry herceg

3. A FARMER CSAK A NEM FORMÁLIS, SPORTOS ESEMÉNYEKEN MEGENGEDETT

Katalint, Meghant, korábban pedig Dianát is láttuk már farmernadrágban egy-egy lazább, sportosabb hangvételű eseményen. Ezt a ruhadarabot azonban csak a felsorolt esetekben viselhetik a brit királyi család tagjai, a formális, elegáns alkalmakkor tiltólistás.

A farmer csak sportos eseményeken megengedett

4. A SZÍNES KÖRÖMLAKK NEM MEGENGEDETT

Soha nem volt rá példa, hogy a királyi család bármely nőtagja színes körmökkel mutatkozott volna. Számukra kizárólag a nagyon halvány, pasztell vagy átlátszó manikűr jöhet szóba, ezért a tavaszi trendkörképünk sajnos rájuk nem vonatkozik.

5. CSAK A HÁZAS NŐK VISELHETNEK TIARÁT

Katalin hercegné és Meghan Markle is akkor kezdhetett el tiarát viselni, amikor férjhez mentek. Azelőtt egyedülállónak számítottak, a királyi család hagyományai szerint pedig ilyen formában nem illette meg őket a különleges és exkluzív ékszer. Meghan a házasság után sem sűrűn hordta a koronát, de Katalinon az évek során számos alkalommal csodálhattuk.

6. A KIRÁLYNŐ AZ ÉLÉNK SZÍNEKKEL ÜZEN

Erzsébet királynőt ritkán látni visszafogott öltözékben, ami a színeket illeti. Az uralkodó mindig valamilyen élénk árnyalatú kosztümben jelenik meg a nyilvános eseményeken - nem véletlenül. Az egyik róla készült életrajz feltárja, erre azért van szükség, hogy őfelsége kitűnjön a tömegből, az emberek pedig azt tudják mondani: "láttam a királynőt".

7. A FORMÁLIS ESEMÉNYEKEN A KIRÁLYNŐ MINDIG KALAPOT VISEL

Gyakorlatilag minden formális eseményen kötelező a királynőnek kalapot viselni - egyébként ezt a szabályt Katalin és anno Meghan is betartotta. Ez a szokás egy nagyon régi hagyomány része, miszerint a nőknek el kell rejteniük a hajukat.

"Az 1950-es évekig a hölgyek nem igazán mutatkoztak fejfedő nélkül, helytelenítették, ha a frizurájukkal kérkedtek" - magyarázta egy etikett szakértő a BBC-nek.

8. A FEKETE RUHÁT MINDEN UTAZÁSNÁL BE KELL PAKOLNI

Talán furcsa és morbid szokásnak tűnhet, de a királyi család tagjainak, ha elutaznak, mindig magukkal kell vinniük egy fekete öltözéket arra az esetre, ha a távollétük alatt egy családtag elhunyna. Így amint visszatérnek, megfelelő ruhában mutatkozhatnak a nyilvánosság előtt, és azonnal leróhatják tiszteletüket.

9. A FA TELITALPÚ CIPŐK TILOSAK

Ha van kényelmes magassarkú, akkor az a "wedges", azaz a fa telitalpú cipő. Noha Katalin hercegnét láttuk már röplapda meccsen ilyen típusú lábbelit viselni, Erzsébet királynő kimondottan nem lelkes a fazon iránt, ezért ez is a tiltólistás darabok között szerepel.

10. A HARISNYA KÖTELEZŐ

A királyi család nőtagjai nem viselhetnek ruhát vagy szoknyát harisnya nélkül. A protokoll szerint ízléstelen és közönséges csupasz lábakkal mutatkozni, maximum a Buckingham-palota falain belül elfogadott. Home sweet home.

11. NEM MINDEGY AZ ANYAG

Egy-egy outfit kiválasztásánál kerülni érdemes az olyan anyagokat, amelyek könnyen gyűrődnek. A hercegnéket ritkán látjuk egy-egy eseményen ráncos szoknyában vagy ruhában, pedig tudjuk, hogy ha sokat ülünk, ez még a legfinomabb materiállal is előfordulhat - de nem a királyi családban.

12. SEMMI SZŐRME

A 14. században III. Edward angol király kimondta, hogy senki nem viselhet szőrmét, még a királyi család tagjai sem. A brit uralkodók tartják ezt a hagyományt, habár néha itt-ott (egy kalapnál például) felbukkan az anyag.

13. VISSZAFOGOTT SMINK ÉS MAKULÁTLAN HAJ

Alapszabály, hogy a királyi család nőtagjai nem viselhetnek erős rúzst és semmiféle feltűnő sminket. A megjelenésüknek természetesnek kell lennie, beleértve a tökéletesen megformázott frizurát is - utóbbi nem lehet kócos, szélfútta vagy zsíros. Persze egy profi stylist és szépségcsapat áll a háttérben, akik segítenek felkészülni a nyilvános eseményekre minden alkalommal.

14. A KABÁTOT NEM VEHETIK LE NYILVÁNOSAN

Az időjárástól függetlenül az uralkodó család tagjai nem vehetik le a kabátjukat nyilvánosan. Amennyiben egy esemény bent folytatódik a kinti parádét követően, úgy természetesen megengedett a dolog, de mindenki előtt tilos a protokoll szerint.

Fotók, leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!