Ez a népszerű zöldség gyulladást okozhat az agyban: fogyaszd mértékkel, ha jót akarsz magadnak

Bár a zöldségekről mindenki egyből azt feltételezi, hogy rendkívül egészséges élelmiszerről van szó, melyektől nem lehet semmi bajunk, ez azért nem minden esetben van így.
Többet árthat, mint amennyit használhat
Az egészségtudatosság korát éljük, amikor egyre többen keresik azokat az élelmiszereket, amelyekkel természetes módon erősíthetik szervezetüket, támogathatják az immunrendszerüket, vagy épp elősegíthetik a fogyást. Az interneten nap mint nap bukkannak fel újabb és újabb „szuperételek”, amelyekről azt állítják, hogy igazi csodaszerek. Ezeket a táplálékokat sokan egyből beépítik a mindennapjaikba, hiszen az „egészséges” címke alatt ritkán feltételez bárki is bármilyen kockázatot. Pedig az igazság az, hogy még a legtisztábbnak és legtermészetesebbnek tűnő növények esetében sem mindegy, milyen formában, milyen mennyiségben és milyen gyakorisággal fogyasztjuk őket. Különösen akkor lehet ez veszélyes, ha egy adott élelmiszer nyers vagy félig feldolgozott állapotban kerül a tányérunkra, és rejtve maradnak benne olyan vegyületek, amelyek nem kívánt reakciókat indíthatnak el a szervezetben. Az utóbbi időben egy különösen népszerűnek számító alapanyag került a tudományos vizsgálatok kereszttüzébe – a legfrissebb kutatások ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy ez az élelmiszer nemcsak az emésztésre, hanem az idegrendszerre is veszélyt jelenthet. Galériánkból megtudhatod, pontosan miről is van szó!
Leadfotó: 123rf, Forrás: NIH