Egészség

Fáradt, sápadt, gyenge vagy? Ebből az ásványi anyagból kell többet kapnod

A vas emberi szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mutatjuk, mit okozhat a hiánya és honnan lehet pótolni ezt az értékes nyomelemet!

A vas nélkülözhetetlen a szervezetnek

Vas nélkül az oxigén nem tudna eljutni a sejtekhez, mely a vérben a hemoglobinhoz kapcsolódva szállítódik a tüdőből a szövetek felé. A hemoglobin a vér oxigénszállító molekulája, a vér festékanyaga, mely a vörös vértestekben található. A hemoglobin a vörösvérsejtek fő alkotóeleme, amely egyrészt a vastartalmú hemből, illetve a globin nevű fehérjekomponensből áll.

Elsődleges rendeltetése a szervezetben az oxigén és a széndioxid szállítása. A szervezet normál hemoglobin szintje férfiak esetében 130-180 gramm/liter, a nők esetében pedig 120-160 gramm/liter. Sem az ezek alatti, sem az ezeknél magasabb értékek nem megfelelőek és tartós fennállásuk súlyos következményekkel is járhat. Egyes esetekben alkati sajátosságként azonban megjelenhet ezektől minimálisan eltérő érték is, amely, ha semmilyen panaszt nem okoz, nem számít kórosnak.

Mik a következményei, ha nincsen elég a szervezetben?

Mennyiségének csökkenése jelzi a vérszegénység kialakulását, melynek tünetei a fáradékonyság, szédülés, fülzúgás, menstruáció kimaradás, sápadtság, enerváltság, gyengeség érzet, fejfájás, szapora pulzus, légszomj, a szem alatti sötét karikák, a szájzug állandó berepedése, a körmök elhalványulása, kiszíntelenedése. A csökkent vörösvértest szám hátterében állhat vérvesztés (menstruáció, szülés, baleset), vashiány, B12-vitamin, illetve folsav hiány.

A másik fontos alkotóelem a vérben, a hematokrit, mely a vérben lévő szilárd véralkotókat (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) tartalmazza. A hematokrit értéke azt mutatja meg, hogy az alakos elemek és a folyadék, a plazma milyen arányban viszonyul egymáshoz. Ennek a normál tartománya 0,36 és 0,47 liter/liter között mozog. Itt is eltérés mutatkozik a nemek között: férfiaknál magasabb tartományt tartunk normálisnak, 44 és 48 között, a nőkben pedig 40 és 44 közötti számít normál értéknek. A hematokrit érték csökkenése utalhat csontvelő elégtelenségre, táplálkozással összefüggő hiány állapotra, leukémiára.

A két értéket mindig egymáshoz viszonyítva érdemes vizsgálni: ha csak a hemoglobin szint csökkent, könnyen orvosolható vérszegénységről beszélünk, ám ha a hematokrit érték is csökkenést mutat, már anémiás, élettani vérszegénység lép fel, amelyet feltétlenül kezelni kell.

A felnőtt szervezet átlagosan 4-5 gramm vasat tartalmaz, melynek nagy része fehérjeszerkezetekhez kötődik. Esszenciális mikroelem, vagyis szervezetünk nem képes előállítására, ezért a vasat a táplálkozással kell pótolnunk. Mivel a vas felszívódása és hasznosulása rendkívül rossz, a vérbe csak a táplálékban található vasmennyiség töredéke kerül be.

Hogyan pótoljuk a vasat? Lapozz!

Fotó: nccdn.net, brunet.ca

Oldalak

Egészség
Utazás
Ünnepi díszbe öltözött a dél-alföldi kisváros, Csongrád. A Tisza-parti város főterén, a Kossuth téren már adventi fények, karácsonyi hangulat és változatos családi programok várják november 26-tól...
Sztárok
Egyre csak fokozódik a dráma A Nagy Ő villájában, az egyik lányról olyan titok derült ki, ami Árpa Attilának nem fér bele.