Tévhitek a H1N1-ről


A H1N1-ről már az előző évben is sok rémhírt lehetett hallani. Mivel idén is elért minket a járvány, itt az ideje, hogy néhány dolgot tisztázzunk vele kapcsolatban.

A H1N1-ről már az előző évben is sok rémhírt lehetett hallani. Mivel idén is elért minket a járvány, itt az ideje, hogy néhány dolgot tisztázzunk vele kapcsolatban.

Az elmúlt években bizony nagy visszhangja volt a járványnak. A médiában állandóan megbetegedésekről és az oltásról lehetett hallani, azonban, hogy mi is igaz belőle, azt bizony nehéz kiszűrni.

A H1N1-ről, közismertebb nevén, sertésinfluenzáról, sokan úgy gondolják, hogy csak a legyengült szervezetet képes megfertőzni. Egy biztos: a kevésbé erős immunrendszerűeket hamarabb megfertőzi a vírus, de azok, akik elővigyázatlanok, és nem figyelnek oda az egészségük megóvására, ugyanúgy megfertőződhetnek. Ezért javasolják mindenkinek a védőoltást, ami hatékony védelmet jelent a betegség ellen.

Emellett fontos, hogy erősítsük az immunrendszerünket, C-vitaminnal, gyümölcsökkel, minden olyan étellel, ami tartalmaz megfelelő vitamint. Téved azonban az, aki úgy gondolja, hogy elegendő megfelelő mennyiségű gyümölcs fogyasztása ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk védekezni a H1N1 vírus ellen.

Sokakat eltántorít a védőoltás beadásától az, hogy riogatnak minket, különböző mellékhatásoktól. Minden védőoltás után felléphet, úgynevezett oltási reakció, mint például bőrpír, hőemelkedés. Csak kevés esetben fordulhatnak elő komolyabb mellékhatások, mint például fejfájás, magasabb láz, ízületi fájdalom.

Sokan úgy gondolják, hogy aki megkapta a szezonális védőoltást az influenza ellen, azok nem kaphatják el a H1N1-et. Ez bizony nem igaz. Mivel egy másik influenza törzsről van szó, ezért csak az ez ellen kialakított védőoltás lehet hatásos. Sajnos az influenza nem olyan betegség, mint a bárányhimlő. Tehát ha megkapjuk a védőoltást egyszer, akkor nem jelent életünk hátralévő részére védelmet. Ezért javasolják évente a megfelelő védőoltás beadását. Idén hozzá lehetett jutni, az úgynevezett kombinált védőoltáshoz, ami egyaránt jelent védelmet a B vírus, illetve a H1N1 ellen.
 

Felmerül a kismamák esetén, hogy javasolt-e a védőoltás beadása. Mivel ilyenkor, a kismamák immunrendszere gyengébb a magzatuk miatt, pont ez ad okot arra, hogy beadassák a védőoltást. Mind a magzatuk, mind pedig a kismamák számára fontos lehet, a hatékony védelem a H1N1 ellen. A születendő gyermekeket akár fél éves korukig védheti a védőoltás.
 

Előfordulhat azonban, hogy védőoltás ellenére valaki megfertőződik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a védőoltás hatástalan. A legtöbb védőoltás sajnos nem jelent 100%-os védelmet. Azok, akik megkapják a védőoltást, és ennek ellenére megkapják a betegséget, azoknak enyhébb lefolyású lesz a folyamat.

Komolyan kell venni a védekezést, hiszen ugyanolyan súlyos szövődményei lehetnek, mint bármelyik másik influenza vírusnak. Ha valakit nem kezelnek időben, akkor bizony halálos kimenetelű is lehet.
A H1N1 körül, bizony megoszlottak a nézetek. A média eléggé sokat foglalkozott a témával, az emberek pedig már nem tudják eldönteni, hogy mit is gondoljanak. Sokan úgy gondolják, hogy reklámfogás az egész, és az oltóanyagot előállító cégek akarnak meggazdagozni. Voltak, akik nem vették elég komolyan, és voltak olyanok is, akik pánikszerűen rohantak el az oltóanyagért a háziorvosokhoz.
 

Oldalak