Te felismernéd az influenzát?

Az idei télen is elért minket az influenzajárvány. Általában októbertől áprilisig tart az az időszak, amikor tartanunk kell attól, hogy áldozatul esünk a járványnak.

A járvány

Az influenzajárvány idén sem kímélt meg minket. Az influenza, vírusok által terjedő betegség, mely leginkább az orrot, a nyálkahártyát, illetve a légutakat támadja meg. Sokan nem veszik elég komolyan, pedig súlyos következményei lehetnek. Akik nem kezelik időben, hosszabb távon szívbetegséghez, tüdőgyulladáshoz is vezethet, sőt akár végzetes kimenetelű is lehet.

Típusai

Az influenzának három típusát ismerjük: az A, B és a C vírusokat. Ezek közül, a leginkább ismert a B vírus, mely ellen oltóanyag is elérhető. A leggyakrabban az A vírus fordul elő, mely egyben a legveszélyesebb. Ez a típus nem csak az emberekre, de állatokra is veszélyes lehet, például sertésre, baromfira.

Oltás

Az elmúlt időszakban az oltóanyagokkal kapcsolatban merültek fel bizonyos kérdések. Az elmúlt hónapokban is lehetett kérni a H1N1 elleni oltóanyagot, illetve a B vírus elleni, kombinált védőoltást. Idén már nem vették olyan komolyan a védőoltás fontosságát. Ebben az évben is a tartósan beteg emberek ingyen vehetik igénybe a kombinált védőoltást, illetve mindenki számára ingyen elérhető a H1n1-es oltóanyag. Akik idén is azt választották, hogy védőoltással védekezzenek az influenza ellen, nem minden esetben juthattak könnyen hozzá. Kisebb településeken nem egyszerű a vakcina beszerzése.

Nem kell attól félni, hogy esetleg lejárt szavatosságú vakcinát kapnak oltóanyagként. Ez a kérdés azért merült fel, mert azt lehetett hallani, hogy meghosszabbították az oltóanyag szavatosságát. Erre a problémára igen egyszerű a magyarázat: az influenza vírus állandóan változik. Tehát amit kifejlesztenek vakcinát, az az adott vírus törzs ellen nyújt védelmet. Ha mutálódás lép fel, akkor már a szervezet számára, nem jelent teljes fokú biztonságot. Ezért szükséges megismételni a védőoltást évente. 

Tünetek

Az influenzavírus cseppfolyósan terjed. A belélegzett kórokozók ilyenkor bekerülve a légutakba, letelepednek az orrba, a középfülbe. Hamar járvány alakulhat ki, mivel rövid időn belül gyorsan szaporodásnak indulnak. A lappangási ideje ennek a betegségnek 18-72 óra, amikor is fertőző stádiumban van a beteg.

Nehéz megkülönböztetni a náthától, mivel a tünetek nagyon hasonlóak. Ha influenzáról beszélünk, akkor tudnunk kell, hogy a tünetek hirtelen lépnek fel, és rohamosan rosszabbodnak. Rendkívül erős torokfájás kíséri, illetve magas lázzal járhat. Leginkább az ízületek fájásáról tudhatjuk, hogy összeszedtünk valamilyen influenza vírust. Gyakran fejfájást, illetve gyengeséget lehet érezni. Onnan tudjuk megkülönböztetni a náthától, hogy elmarad a köhögés, illetve a tüsszögés.

Mint minden betegségnél a legfontosabb a megelőzés. A legfontosabb, hogy erősítsük az immunrendszerünket. A fokozott C-vitamin bevitel nagyon fontos, illetve az azt tartalmazó ételek fogyasztása.  Fontos a megfelelő higiénia, hiszen leggyakrabban azért kapjuk el ezeket a vírusokat, mert nem mossuk meg a kezünket. A legbiztosabb megoldás, ha kérjük a háziorvostól a védőoltást.
A védőoltás esetén ne ijedjünk meg, ha bizonyos mellékhatások léphetnek fel. Hőemelkedés, influenzaszerű szerű tünetek. Fontos, hogy a vakcina készítésénél tyúktojást is felhasználnak, ami a tojás érzékenyekre nézve veszélyes lehet.
 

Oldalak