Teszt az egészségügyi állapotodról - Derítsd ki, elkezdhetsz-e sportolni!

Bizony sok esetben nem elég csak az elszántság és elhatározás, hogy akkor mostantól elkezdek sportolni. Előszűrés szükséges, mert az életed múlhat rajta! Válaszolj ezekre a kérdésekre és kiderül, elkezdhetsz-e sportolni.

Ne rohanj a vesztedbe...

Gondolj bele, milyen állapotban lehet a mozgásszerve, valamint szív- és érrendszere egy eddig napi 10 órát görnyedten ülő, enyhén elhízott, cukorbetegség kapujában lévő, egysíkúan táplálkozó középkorú hölgynek, aki egyszer csak nekidurálja magát, hogy ő márpedig hamarosan lefutja a maratont? Már a pipás cipő és a fejpánt is megvan, mire várjon?

Ácsi!

Előbb nem árt néhány kérdést tisztázni, hogy ennek a fenemód „durrbele” sportolási láznak ne a kórházban kelljen véget érnie mondjuk izomsérüléssel, szakadással, húzódással, szívpanaszokkal, ficammal, szédüléssel, gerincproblémákkal stb.

PAR-Q teszt

Ez egy egészségügyi előszűrő teszt, amelynek lényege, hogy felmérje az illető egészségügyi állapotát, rizikófaktorait, múltbeli sérüléseit, problémáit, és ezen adatok ismeretében zöld utat adjon a sportolási kedv mellé a tevékenységnek is. Az edzők az anamnézis felvételénél megkérik a klienseket egy ilyen kérdőív kitöltésére is, hogy aztán az eredményektől függően alakíthassák ki a személyre szabott edzésprogramot.

Vajon a Te egészségügyi állapotod alkalmas a sportoláshoz? A következő tesztből kiderül!

Kattints a következő oldalra!

Fotó: fitsugar.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!