Táplálkozz helyesen! - Cukor, só és fűszerek

Ha egészségesen akarunk táplálkozni, akkor a cukorral és a sóval bánjunk csínján, a fűszerekről viszont ne feledkezzünk meg! A legtöbb ember són, borson és paprikán kívül szinte alig használ fűszereket, pedig a fűszernövény szárítva és frissen is fontos és egészséges!
 
Cukor és só
Szinte minden késztermékben megtalálhatóak és sajnos túl nagy mennyiséget fogyasztunk belőlük. Bár szervezetünknek kis mennyiségben szüksége van mindkettőre, egy átlagember napi cukor- és sófogyasztása körülbelül napi 20 gramm. Mivel szinte minden étel tartósítva kerül a pultokra, elkerülhetetlen, hogy több sót fogyasszunk, mint amennyit szeretnénk.
 
A cukorbevitellel hasonló a helyzet, de sajnos még ennél is rosszabb. Az édességeknek nehéz ellenállni, és néha-néha nem is kell, ez természetes, azonban rendszeres, heti hétszeri csokoládé és cukros üdítő fogyasztás komoly problémákat okozhat a szervezetünkben. A cukor és a só szív és érrendszeri megbetegedések okozhat, ezért vegyünk erőt magunkon és próbáljunk meg nemet mondani a mindennapi édességevésnek! Hiányérzetünket kezdetben kompenzáljuk mézzel vagy növényi cukorral, aztán szépen lassan szokjunk hozzá a kevésbé cukros ételekhez!
 
 
Fahéj
A fahéjat a nők csodaszereként és a gyomor gyógyítójaként is szokták emlegetni. Mivel fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért a biogyógyászatban előszeretettel használják gyomorfertőzések és légúti megbetegedések kezelésére is. Kitűnően salaktalanít, ezért a diéták és méregtelenítő kúrák során is hasznunkra lehet. Fogyasztása cukorbetegek számára erősen ajánlott, mivel a legújabb kutatások kimutatták, hogy csökkenti a táplálékbevitel hatására felszabaduló inzulin szintjét.
 
 
Köménymag
A köménymag szintén a gyomorbetegek megmentője. Emésztésserkentő és szélhajtó hatása van, ezért azoknak sem kell lemondaniuk a puffasztó ételekről, akik hajlamosak a felpuffadásra. Jellegzetes íze miatt előfordulhat, hogy kicsit hosszabb ideig kell barátkoznunk vele, de érdemes megszeretni, mert egy-egy ünnepi vacsora után jó szolgálatot tehet.
 
 

Oldalak

Címkék:

Szólj hozzá Te is!