Rossz hír a buborékos ásványvíz kedvelőinek: nem olyan egészséges, mint hitted!

Először is szögezzünk le valamit: ha szénsavas ásványvizet iszunk, az nem ugyanolyan, mintha közönséges csapvízzel oltanánk a szomjunkat. Azt gondolnánk, persze, hogy nem, hiszen még jobb is, ám ez sajnos nincs így. Még az ízesítés nélküli szénsavas víz is káros hatással lehet a fogaink egészségére, hát még ha nem a natúr változatot választjuk!

A szénsav káros hatásai

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.

Megdöbbentő adatok

Míg a szénsavmentes ásványvíz pH-értéke jó esetben semleges (pH 7), addig a szénsavasoknál ez az érték a savas felé billen el. Van olyan buborékos víz, melynek a pH-értéke 5,8. Bár már így is érzékelhető a változás, az ízesített szénsavas vizek még ennél is savasabbak: 2,7−3,3 közötti pH-értékekkel rendelkeznek, ami már majdnem olyan savasságot jelöl, mint az üdítők legegészségtelenebbjének tartott kóláé (pH 2,5). Hogy miért olyan érdekesek ezek a számok? Azért, mert például az akkumulátorsav, amit eszünkbe nem jutna meginni, 1-es pH értékkel bír, ami alig tér el az előbb említett frissítők értékeitől.

Fotó: wallpapers.mi9.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!