Mérgezheti a testedet a rizs, ha rosszul főzöd meg

A rizs egy rendkívül egészséges és tápláló köret, azonban mérgező anyagok is lehetnek benne. Ha rosszul főzöd meg, ez a szervezetedbe juthat.
Hosszú távon súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet
A rizs eredete egészen az őskorba nyúlik vissza. Régészeti leletek szerint már több mint 9000 évvel ezelőtt is termesztették a Jangce folyó völgyében, Kína területén. A rizs tehát Ázsiából indult hódító útjára, és azóta szinte minden kontinensen elterjedt, kivéve ugye az Antarktiszt.
A rizs nem csupán a keleti konyhák alapja, hanem mára globális élelmiszerré vált, amelyet a világ lakosságának több mint fele fogyaszt napi szinten. A különböző fajták – basmati, jázmin, arborio, barna rizs, parboiled – mind más-más ízvilágot és textúrát kínálnak, de közös bennük, hogy alapvető táplálékforrásként szolgálnak.
Az egészségügyi szempontokat tekintve a rizs sokáig egyértelműen pozitív megítélés alá esett. Alacsony zsírtartalma, gluténmentessége és könnyű emészthetősége miatt ideális választásnak tűnt szinte minden étrendben. A barna rizs különösen gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mivel a külső héját nem távolítják el, így megőrzi a tápanyagok nagy részét. A fehér rizs ezzel szemben kevesebb vitamint tartalmaz, de könnyebben emészthető, és sok kultúrában még mindig ez számít a „klasszikus” rizsnek. A rizs szénhidráttartalma magas, de alacsony glikémiás indexű fajtái – például a basmati – segítenek a vércukorszint stabilizálásában, így cukorbetegek számára is megfelelő lehet. A rizs tehát alapvetően egészséges köretnek számít, különösen akkor, ha megfelelő fajtát választunk, és kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk.
Azonban az utóbbi években egyre több kutatás hívta fel a figyelmet arra, hogy a rizs nem minden esetben veszélytelen. Mire kell feltétlenül figyelned a főzésnél, hogy ne mérgezd a tested, azt a galériánkban megmutatjuk!































