Ez az oka annak, hogy puffadt szemekkel kelünk reggelente - Nem az alváshiányról van szó

Ha az utóbbi időben azt vetted észre, hogy minden reggel puffadt szemekkel kelsz fel, noha eleget alszol, akkor valami komolyabb baj lappanghat a háttérben. Mutatjuk a 4 fő okot!

1. Túl sok kálium van a szervezetedben

7 étel, amiben sokkal több só lehet, mint gondolnád

Egy felnőttnek naponta 1,4 gramm sóra van szüksége, ám ennél sokkal többet fogyaszt: például azért, mert nem is sejti, egyes ételekben mennyi van belőle. Mutatjuk a rejtett sóforrásokat!

Ha túl sok kálium vagyis só gyűlik fel a szervezetedben, az ödémához, dagadáshoz vezethet - például a szemed környékén, írja a Medical News Today. Ezt legegyszerűbben azzal lehet megszüntetni, ha elég vizet iszol. Abban az esetben ugyanis, ha a nagy káliummennyiség kevés folyadékkal párosul, a test vizet tart vissza, hogy kivédje a dehidratációt - többek között ezért puffad fel a szemed. A legfontosabb, hogy meglegyen a napi 2-3 liter víz, emellett pedig csökkentened kell a sóbevitelt: felejtsd el a gyorsételeket és a feldolgozott élelmiszereket.

2. Túl kevés proteint fogyasztasz

Ha nincs elég fehérje a vérben, akkor alultápláltság, vese-és májprobléma léphet fel, emellett a tested különböző pontjain be is dagadhatsz, derül ki a Harcard Medical School egyik cikkéből. Ennek oka az albumin alacsony szintje - az albumin a teljes fehérjemennyiség (összfehérje) 55-65%-át teszi ki, a májban termelődik, napi előállítási mértéke 150-250 mg/testsúlykilogramm között változik; ez a szervezet legfontosabb kötő- és szállító fehérjéje. Ha egészséges étrendet állítasz össze, akkor elegendő proteint tudsz fogyasztani.

Fotó: saltsistersonline.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!