Természetes édesítőszerrel nagy lépést tehetünk az egészségesebb mindennapok felé
Napjainkban egyre nagyobb problémát jelent a rengeteg cukor bevitele. Az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri problémák egyik elsődleges okozójáról beszélünk. Annak ellenére fogyasztanak belőle sokat az emberek, hogy rengeteg természetes, növényi eredetű alternatíva érhető el.
Többféle megoldás közül lehet válogatni
Ha megnézzük a PaleoCentrum édesítőszereinek kínálatát, akkor láthatjuk, hogy melyek számítanak a legnépszerűbb alternatívának. Az egyik ilyen például az eritritol. Ez egy olyan természetes édesítőszer, amiben alig található kalória, nincsenek mellékhatásai, az íze pedig pontosan olyan, mint a cukoré. Kell ennél több egy alternatívától? Aligha, hisz rendelkezik a cukor minden előnyével, de ezt a hátrányai nélkül élvezhetjük. Az eritritol az úgynevezett cukoralkoholok közé tartozó vegyület.
Ezek a molekulák a szénhidrát, alkohol hibridjei. Fontos, hogy etanolt nem tartalmaznak, így részegek garantáltan nem leszünk a fogyasztásától. Cukoralkoholból sokféle létezik és természetes élelmiszerekben is megtalálhatóak, mint amilyenek a gyümölcsök. “Cukormentes” termékekben adalékanyagként is találkozhatunk velük.
Az eritritol azonban még az átlagos cukoralkoholoktól is eltér, elsődlegesen azért, mert nagyon kevés kalória található benne. Egy normál asztali cukor grammjában 4 kalória található, a xilitol 2,4-et tartalmaz, az eritritol ezzel szemben csupán 0,24-et, ami kiemelkedőnek számít. Az édesítő hatása a cukor 70%-ának felel meg úgy, hogy a kalóriatartalma mindössze a 6%-a. Az eritritolt glukóz erjesztésével állítják elő egy élesztőgomba bevonásával.
Nem csak az eritritol használható
Emellett édesítőszerként használhatjuk például a glicint, ami egyike a sok, fehérjéket alkotó aminosavakban. A legkisebbnek számít az összes közül, de nagy szerepet játszik a többi aminosav (kreatin, glutation, hem) és az RNS/DNS szintézisében, de még a kalcium felszívódását is képes segíteni.
A glicinnek számtalan jótékony hatása van. Például csökkenti a gyulladást, mivel a gyulladásos sejtekre hat azáltal, hogy bizonyos gének aktiválódását megakadályozza. Cukorbetegeknél csökkenti a TNF-alfa termelődését. Az alvást is segíti, de csökkenti az alvásigényt is emellett.
A természetes, egészséges édesítőszerek használata sokkal előnyösebb
A cukorhoz képest számtalan pozitív hatással rendelkeznek. Kisimítják a ráncokat, a bélrendszer működését is optimalizálják, védik a pajzsmirigyet, az agyműködést is serkentik, valamint a mentális betegségben szenvedőkre is jó befolyással vannak.
Ideje leváltani a hagyományos, normál cukrot, és valami sokkal egészségesebbel helyettesíteni. Számtalan alternatíva érhető el a piacon, nem csak az eritritol és glicin közül érdemes választani. Mérjük fel a lehetőségeket, és kezdjük el minél hamarabb használni őket.