A zeller egy olyan aromás zöldség, amely nyersen valóban hasznos lehet az emésztésre nézve, valamint vízhajtó hatása révén segíthet a szervezet méregtelenítésében, és számos antioxidánst is tartalmaz. Csakhogy amikor forró olajban kezd el sülni, a benne található hőérzékeny ftalidok és egyéb fitokemikáliák instabillá válnak, bomlásnak indulnak, és toxikus melléktermékeket hozhatnak létre – különösen akkor, ha a zöldséget aranybarnára sütjük, esetleg túlhevítjük. Az így felszabaduló vegyületek nemcsak a gyomor-bélrendszert irritálhatják, hanem hosszú távon hozzájárulhatnak a máj túlterheléséhez és az oxidatív stressz fokozódásához is.
1/3
Fotó: Pinterest
Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket
A zeller egy olyan aromás zöldség, amely nyersen valóban hasznos lehet az emésztésre nézve, valamint vízhajtó hatása révén segíthet a szervezet méregtelenítésében, és számos antioxidánst is tartalmaz. Csakhogy amikor forró olajban kezd el sülni, a benne található hőérzékeny ftalidok és egyéb fitokemikáliák instabillá válnak, bomlásnak indulnak, és toxikus melléktermékeket hozhatnak létre – különösen akkor, ha a zöldséget aranybarnára sütjük, esetleg túlhevítjük. Az így felszabaduló vegyületek nemcsak a gyomor-bélrendszert irritálhatják, hanem hosszú távon hozzájárulhatnak a máj túlterheléséhez és az oxidatív stressz fokozódásához is.