Leszámolunk a tévhitekkel - 5 mítosz a cukorról, aminek nem szabad bedőlnöd

Senkit sem kell meggyőznünk arról, hogy a cukor nem egészséges, és amikor csak lehet, mással kell édesíteni az ételeinket, italainkat. Vannak azonban olyan „bűnök”, amikkel ártatlanul vádolták meg a cukrot: most lerántjuk a leplet a mítoszokról, amiket semmiképpen sem szabad elhinni!

1. A cukor hiperaktívvá teszi a gyerekeket

Az édességekben lévő cukor szacharózból áll, ami glükózra és fruktózra bomlik. Amikor például jóízűen befalunk egy tábla csokoládét, a glükóz bekerül a véráramba, megemeli a vércukorszintet, és energiához juttatja a sejteket, vagyis felpörgeti a testet. Sok szülő ezért hiszi azt, hogy a gyereke a cukortól válik kisördöggé: egy egészséges lurkó esetében azonban a belső szabályozó az édesség elfogyasztása után rögtön a normális szintre csökkenti vissza a vércukorszintet. Rengeteg tudományos vizsgálatot végeztek ezzel kapcsolatban, de egyik se mutatta ki, hogy az édesség negatívan hatott volna a kicsik viselkedésére.

2. A cukor cukorbetegséget okoz

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy aki sok cukrot fogyaszt, az automatikusan cukorbeteg lesz. Az 1-es típusú cukorbetegséget a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeinek pusztulása okozza, a 2-es típusú cukorbetegség pedig a legtöbbször öröklődik; az inzulinrezisztencia miatt alakul ki, vagyis azért, mert a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik. Sok mozgás és egészséges étkezés mellett semmi baj sincs azzal, hogy néha édességet is eszünk.

Fotó: agricorner.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!